Terug naar Actueel

#Spanningen van starters

Artikel

Een mentor on the job van VfPf heeft volop onderwijservaring en staat startende leerkrachten met raad en daad bij. Hij of zij is kosteloos inzetbaar maar onbetaalbaar door de praktische tips en adviezen. In deze Rentree neemt Talitha Janssen je mee in de wereld van de mentor. Hieronder lees je de column Met de mentor mee.

Deel deze pagina:

Mentor on the job Talitha Janssen staat naast een gieter met potloden wat symbool staat voor groeiende starters

#Met de mentor mee

Vandaag ga ik kennismaken met Isa. Ik heb zin om weer met een nieuwe leerkracht aan de slag te gaan. Tijdens onze kennismaking vertelt Isa me dat ze als starter het gevoel heeft dat er zoveel op haar afkomt. Niet alleen tijdens de lesuren, maar ook als de kinderen naar huis zijn. Ik zie allesbehalve een ontspannen juf, ook wanneer ik haar voor het eerst in de
klas bezoek. Opgetrokken schouders, ogen die van links naar rechts schieten en een rood aangelopen hoofd.

#Braindump

Om kwart over drie zitten we samen in het lege lokaal, het huilen staat Isa nader dan het lachen. Ik laat haar een braindump doen… alles er even uitgooien en categoriseren lucht al een beetje op. We parkeren even de vele vragen die ze heeft over klassenmanagement, didactiek en het pedagogisch klimaat. Eerst nemen we samen door wat bij haar spanning oproept. En vooral hoe ze hier beter mee om kan leren gaan. Ik vertel haar over een handige techniek, waarmee je de spanningen die je als starter ervaart met verschillende kleuren in kaart kunt brengen.

#Isa vertelt

Zo gezegd, zo gedaan. Een week later zitten we weer samen in haar lokaal. Voor mij liggen 14 kaarten, een A4’tje met een overzicht en vier kleurpotloden. Eén voor één neem ik de voorbeelden die op de kaarten staan met Isa door. Ik stel vragen en Isa vertelt… Over moeten kiezen tussen tijd investeren in een goede lesvoorbereiding en het analyseren van toetsgegevens. Over alle 28 kinderen op niveau willen bedienen en alle leerstof die aangeboden moet zijn aan het eind van het schooljaar. Over hoe ze zich aan wil passen aan de normen en waarden op school, maar ook een eigen visie heeft.

#Rode wangen

Stukje bij beetje kleurt het overzicht dat voor ons ligt groen, geel, oranje en rood. Ook de wangen van Isa zijn rood. Maar haar ogen glanzen en na drie kwartier slaakt ze een diepe zucht. “Lekker dit, het geeft me zoveel inzicht.” Het is genoeg voor nu,
volgende week vullen we samen een korte vragenlijst in en gaan we op zoek naar waar Isa’s kracht zit. Want met die kracht en bijbehorende kwaliteiten kan ze zich beter wapenen tegen de spanningen die iedere beginnende leerkracht voelt.

#Meer weten over de mentor on the job?

Elke regio heeft zijn eigen mentoren. Neem contact op met uw regioteam of lees hieronder meer informatie over de mentor on the job.

Meer informatieMeer informatie
Print deze pagina