Terug naar Actueel

#6 redenen waarom scholen profiteren van het Generatiepact

Artikel

Stelt u zich eens voor dat u als werkgever een krachtig instrument in handen heeft, waarmee u uw onderwijspersoneel langer (fit) kunt behouden voor uw organisatie. Klinkt goed toch? Dat is de kracht van het Generatiepact. In dit artikel vertellen we u graag meer over het Generatiepact en geven we u 6 argumenten waarom u vandaag nog het inzetten hiervan wilt overwegen.

Deel deze pagina:

Foto van een pennenblik

#Uitdaging

De verschuiving van de pensioenleeftijd dwingt werknemers om langer aan de slag te blijven. Dit vormt een uitdaging voor het behoud van hun gezondheid en vitaliteit op het werk. En dat heeft weer gevolgen voor de toekomstbestendigheid van scholen én de duurzame inzetbaarheid van leerkrachten. 

#Wat is het Generatiepact?

Het Generatiepact is een regeling die ervoor kan zorgen dat oudere werknemers gezond en met plezier doorwerken tot hun pensioen. Het pact houdt in dat medewerkers vanaf 58 jaar (later mag ook) minder kunnen werken, zij hun salaris over het niet meer te werken deel gedeeltelijk behouden én hun pensioenopbouw volledig behouden. Onze adviseurs Arbeid en Vitaliteit John Brokamp en Eelke Solle vertellen er graag meer over. 

John: “De gemiddelde leeftijd waarop werknemers in het PO stoppen met werken is de afgelopen jaren opgeschoven naar bijna 65 jaar. Dit betekent voor schoolbesturen een grote uitdaging om zowel de oudere werknemer vitaal aan de slag te houden als de uitstroom richting pensioen op te vullen. Ga er maar aanstaan! 

Het Generatiepact is bij uitstek een instrument waarmee de oudere werknemer wordt verleid om langer en vitaal aan de organisatie verbonden te blijven. Hiermee sla je twee vliegen in een klap. Een investering die zich dubbel en dwars terugverdient. De vragen die mijn collega-adviseurs en ik krijgen over de mogelijkheden van het Generatiepact nemen toe. Vanuit de online webinars die we regelmatig geven ontstaat steeds meer interesse om een verkennend gesprek met ons aan te gaan.

#“Vanuit VfPf kunnen we als vraagbaak fungeren en u begeleiden bij het invoeren van het Generatiepact.”

We helpen u om een regeling op te stellen die aansluit bij uw doelstellingen. We geven u een indicatie van de investering, stellen samen met u het reglement op én ondersteunen u bij de communicatie naar uw medewerkers.“ Eelke: “Vaak horen we dat een Generatiepact geen oplossing is: het is te duur en via de cao PO zijn er al voldoende mogelijkheden voor de oudere medewerker om minder te gaan werken. Natuurlijk kost een Generatiepact geld, maar je krijgt er ook wat voor terug. Medewerkers die langer aan het werk blijven en anders misschien eerder volledig waren gestopt.

#“Ook zien we dat het ziekteverzuim in deze doelgroep wordt verlaagd, ze houden het langer vol omdat ze ook tijd hebben om te herstellen. “

Kosten die met ziekteverzuim te maken hebben, worden lager. Ook geeft het Generatiepact mogelijkheden om anders te gaan werken. Zo kennen we het voorbeeld van iemand die 0,2 fte blijft werken, dat doet ze door de eerste drie maanden van een schooljaar voor 0,4 fte te werken, daarna te overwinteren in het zonnige zuiden, waarna ze in het voorjaar terugkeert om weer drie maanden 0,4 fte te gaan werken. Wat ik maar wil zeggen is dit: ga er creatief mee om, dan zijn er meer mogelijkheden dan je in eerste instantie zou denken. Een Generatiepact is altijd passend bij de organisatie, er kunnen keuzes worden gemaakt en daarmee wordt maatwerk gecreëerd. Wij helpen u de juiste keuzes te maken.”

De 6 voordelen van het Generatiepact voor scholen in tekst uitgeschreven

#Meer weten?

Meld u aan voor één van onze online bijeenkomsten over deze regeling. Tijdens dit webinar wordt het Generatiepact verder toegelicht en lopen we stap voor de stap de mogelijkheden door, zodat u kunt onderzoeken of het interessant is voor uw organisatie. Kijk in onze agenda voor onze eerstvolgende online bijeenkomst.

#Aan de slag met het Generatiepact!

In een tijd waarin de uitdagingen van een vergrijzende beroepsbevolking en een verschuivende pensioenleeftijd ons dwingen om anders te denken over werk, staat het Generatiepact als een waardevol instrument voor scholen en werknemers. Door oudere medewerkers langer aan boord te houden, profiteren scholen van verminderd ziekteverzuim tot financiële flexibiliteit. Bent u overtuigd en overweegt u het inzetten van het Generatiepact voor uw organisatie? 

Neem dan contact op met uw regiocoördinator. Een gespecialiseerd adviseur staat u kosteloos bij met raad en daad. 

Print deze pagina