Terug naar Actueel

#‘Samen alles op alles om leraren te vinden en behouden’

Artikel

Iedereen kan zich die ene leraar of juf nog wel herinneren die het vuurtje bij je aanwakkert. Diegene die je écht ziet voor wie je bent, en die je inspireert om een mooi vak te leren of hard je best te doen voor een bepaalde vervolgopleiding.

Deel deze pagina:

Dennis Wiersma, Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs

#Besturen doet ertoe

Voor mij was dat mijn leraar geschiedenis en maatschappijleer op de havo. Het waren de gesprekken met mijn leraar die me uiteindelijk inspireerden om de politiek in te gaan.

Ik heb het zelf ondervonden: leraren kunnen écht het verschil maken in iemands leven. Voor mij gebeurde dat in het voortgezet onderwijs, maar het kunnen natuurlijk net zo goed leraren in het primair onderwijs zijn. Bovendien: we kunnen nog zoveel mooie ambities hebben voor het onderwijs (en die hebben we), zonder genoeg goede leraren zijn we nergens.

We moeten dus alles op alles zetten om mensen te inspireren leraar te worden, een school te vinden én om ze vervolgens te behouden. Een forse uitdaging, zeker gezien de huidige personeelstekorten in ons land. Des te meer reden dus om samen de handen uit de mouwen te steken en ons uiterste best te doen om het vak van leraar zo aantrekkelijk mogelijk te maken, voor zoveel mogelijk mensen.

Daar spelen schoolbesturen in mijn ogen een heel belangrijke rol in. Het thema van deze Rentree, “besturen doet ertoe”, is wat dat betreft helemaal waar.
Zoals leraren het verschil maken voor kinderen, kun en moet je als schoolbestuur het verschil maken voor je leraren. Bijvoorbeeld door begeleiding te bieden aan startende leraren, ervaren leraren kansen te geven zich verder te ontwikkelen en door strategisch personeelsbeleid te voeren.

Het goede nieuws is dat je daar als bestuurder hulp en steun bij kunt krijgen, ook van het Vervangingsfonds/Participatiefonds (VfPf). De adviseurs en professionals van VfPf kunnen je helpen met allerlei zaken, van je personeelsbeleid tot de ondersteuning van leraren op je school. En omdat VfPf werkt met regioteams, weten ze wat er speelt bij jou in de omgeving. Neem de mentor on the job die VfPf aanbiedt: dit zijn mensen met passie en jarenlange ervaring die leraren helpen die starten in het onderwijs, of weer terugkomen in het onderwijs. Schroom als schoolbestuur niet om dit soort steun in te
schakelen!

En uiteraard mag u ook van mij als minister de nodige acties, maatregelen en investeringen verwachten. Zo is er vanaf dit jaar ieder jaar extra geld beschikbaar om de salarissen in het primair onderwijs fors te verhogen. Ook investeren we vanaf nu ook elk jaar ongeveer € 400 miljoen om de werkdruk te verlagen. Met dit geld kunnen scholen bijvoorbeeld extra onderwijsassistenten of begeleiders aannemen. En ik ga mijn uiterste best doen om ervoor te zorgen dat het zo leuk en makkelijk mogelijk wordt om via de zij-instroom leraar of schoolleider te worden.

Uiteindelijk gaat het erom dat íeder kind het verdient om leraren tegen te komen die de vonk doen overslaan. Het is aan ons allemaal om daar sámen voor te zorgen, op alle mogelijke manieren. Daar gaan we voor!

Dennis Wiersma

Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs

Print deze pagina