Terug naar Actueel

#Samenwerken aan sterke schoolorganisaties

Artikel

Wist u dat de fondsen van VfPf al zo’n dertig jaar bestaan? In die 30 jaar is er veel veranderd, in de wereld om ons heen, in het primair onderwijs en bij VfPf. Waar de primaire focus in het begin lag bij het verzekeren en vergoeden van (vervangings)kosten bij verzuim en werkloosheid, is deze steeds meer verschoven richting duurzame inzetbaarheid en het op dit vlak bieden van ondersteuning aan professionele schoolorganisaties. Want het liefst zien we natuurlijk dat er helemaal geen verzuim of werkloosheid ontstaat. Het uitgangspunt was – en is nog steeds – om de continuïteit van het onderwijs te waarborgen. Altijd iemand voor de klas.

Deel deze pagina:

kubus in plat vlak -beschrijving dienstverlening

#Duurzame oplossingen, ruim aanbod en advies op maat

Ook onze expertise en dienstverlening heeft zich in de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid en ontwikkeld. Elke school heeft zijn eigen unieke uitdagingen en vraagstukken en dat vraagt om een passend en op maat gemaakt aanbod.

Regelmatig krijgen we interessante en uitdagende vragen als: Hoe maken we onze schoolorganisatie klaar voor de toekomst? Wat vraagt dat op het gebied van leiderschap? Kunnen we verzuim voorkomen en op welke wijze houden we onze leerkrachten gemotiveerd en duurzaam inzetbaar? Welke arbeidsmarktaanpak werkt in onze regio? Wat is de beste manier om startende leerkrachten een vliegende start geven?

Wat de vraag ook is, wij leggen verbindingen, delen onze ervaringen en inzichten, geven advies en zetten waar nodig passende interventies in. Zo komen we met elkaar tot een aanpak die het beste past bij uw specifieke situatie. Van trainingen, workshops en coaching tot scans, analyses, handige instrumenten en praktische stappenplannen. Daarnaast delen we onze kennis en expertise via (online) inspiratiesessies, webinars en whitepapers.

Ons doel: Samen bouwen aan scholen waar het werkplezier hoog is en de uitstroom en het verzuim laag. Want voorkomen is beter dan genezen. Zo kan alle focus liggen op de kerntaak: het verzorgen van de beste lessen voor de leerlingen in de klas.

#Dienstverlening en ondersteuning voor alle scholen, óók als u eigen risicodrager bent

Als bestuurder heeft u het al druk zat. Het ene moment focust u op een specifiek probleem, dan weer bent u bezig met de grote lijnen. VfPf adviseert en ondersteunt u hierin graag. Wij helpen u uit te zoomen, de uitdagingen voor uw organisatie van alle kanten te bekijken en in te zoomen waar nodig. Zo kunt u op elk niveau strategisch onderbouwde beslissingen nemen, zonder de samenhang te verliezen.

#U kunt bij ons terecht op het gebied van:

 1. Duurzame inzetbaarheid
  VfPf ondersteunt scholen bij het zorgen voor een prettige werkomgeving waar kundige en gemotiveerde medewerkers met plezier werken. Van groot en beleidsmatig, denk aan een complete trajectaanpak Duurzame inzetbaarheid, tot kleiner en meer praktisch zoals de inzet van een kennissessie Werkgeluk, motivatie en werkplezier, of begeleiding van een (her)startende leerkracht door een mentor on the job. Samen houden we uw schoolorganisatie en uw medewerkers vitaal en duurzaam inzetbaar.
   
 2. Een toekomstbestendige organisatie
  De basis van goed onderwijs is een goed functionerende schoolorganisatie. VfPf adviseert en helpt bij het versterken van uw HR-beleid en verder professionaliseren van uw organisatie. Of u nu aan de slag wilt met strategische personeelsplanning, uw arbobeleid of risico-inventarisatie onder de loep wilt nemen, een prioriteit maakt van investeren in de ontwikkeling van uw team of meer grip wilt krijgen op verzuim. Onze RADI® gecertificeerd adviseurs Arbeid en Vitaliteit denken met u mee en bieden dienstverlening afgestemd op uw situatie en behoefte.
   
 3. Het beperken van werkloosheid
  Helaas moet u soms afscheid nemen van een medewerker. Wat hiervoor de reden ook is, over een ding is iedereen het eens: (langdurige) werkloosheid is het minst aantrekkelijke scenario. Zodra duidelijk wordt dat het einde van het contract onafwendbaar is, doet u er vanuit goed werkgeverschap alles aan om werkloosheid van uw medewerker te voorkomen. Bij VfPf kunt u terecht voor advies over de inzet van effectieve van-werk-naar-werk-trajecten. En wordt u medewerker toch werkloos, dan begeleiden wij uw ex-werknemer vanuit een uitkering naar een nieuwe passende baan.
   
 4. Het vergoeden van kosten
  VfPf ondersteunt besturen bij het voorkomen en beperken van kosten die ontstaan door vervanging van verzuimend personeel en door werkloosheidsuitkeringen van ex-medewerkers. Wanneer u deze kosten maakt, wilt u natuurlijk uw vergoeding zo soepel mogelijk regelen. Wij zorgen voor een inzichtelijk proces om de kosten te verrekenen, met zo min mogelijk administratieve inspanning. En kiest u ervoor om de  vervangingskosten bij verzuim volledig zelf te betalen (hier kunnen wij u bij adviseren), dan kunt u nog steeds gebruikmaken van alle dienstverlening die wij bieden voor het voorkomen en beperken van verzuim en werkloosheid! Zo werken we samen om de kosten voor de sector zo laag mogelijk te houden.