Terug naar Actueel

#Onderzoek wijst uit: Plan V zeer effectief bij terugdringen ziekteverzuim

Nieuws

Plan V helpt scholen écht bij het terugdringen van ziekteverzuim. Dit concludeert het Leidse onderzoeksbureau De Beleidsonderzoekers na een uitgebreide evaluatie. De belangrijkste conclusie: Plan V zorgt ervoor dat scholen tools in handen krijgen om het ziekteverzuim daadwerkelijk te beïnvloeden. Voorwaarde voor succes is dat besturen, directeuren en HR-medewerkers op één lijn zitten. De regioteams van het Vervangingsfonds helpen daarbij.

Deel deze pagina:

Meester met kinderen wijzend naar wereldbol

#Plan V zeer effectief bij terugdringen ziekteverzuim

Commitment en middellange adem

Op dit moment zijn er nog zo’n 350 schoolbesturen met een ziekteverzuimpercentage van 6% of hoger. Deze besturen worden de komende tijd door onze regioteams benaderd om mee te doen met Plan V. Schoolbesturen hoeven niets te betalen voor deelname, dit wordt gedekt vanuit de premies voor de bedrijfsgezondheidszorg. Het enige dat we vragen is commitment en een (middel)lange adem. Het traject duurt ongeveer twee jaar. Uit het onderzoek blijkt dat het ziekteverzuim hierna gemiddeld met 1,85 % is gedaald. Een forse besparing!

Bovendien zijn besturen en directeuren daarna goed toegerust om zelf verder te gaan met het beheersen van verzuim. Dit komt onder andere doordat zij trainingen krijgen op het gebied van verzuimmanagement, waardoor zij binnen de organisatie kunnen sturen op een cultuurverandering.

Deelnemen aan Plan V? Dit kunt u verwachten

Scholen die deelnemen aan Plan V krijgen eerst een verzuimanalyse. Op basis daarvan wordt een werkgroep samengesteld. Hierin zit bij voorkeur iemand uit het bestuur, een directeur en een HR- medewerker. Zo ontstaat een breed draagvlak, wat volgens het onderzoek van De Beleidsonderzoekers een voorwaarde is voor succes. Samen met de adviseur van het Vervangingsfonds stelt de werkgroep een plan van aanpak op. Hierin worden de beoogde verzuimdaling en de praktische aanpak vastgelegd. Dit is voor iedere organisatie verschillend. Ondersteuning vanuit Plan V is daarom geheel op maat.

Gedurende de doorlooptijd komt de werkgroep regelmatig bij elkaar. Elk half jaar wordt de voortgang geëvalueerd. Dan kijken we naar de verzuimcijfers en de voortgang. Eventueel kan het plan op basis van de evaluatie worden bijgesteld.

Meer weten of gewoon binnenkort aan de slag?

Is uw nieuwsgierigheid gewekt, maar wilt u eerst meer weten over de effecten van Plan V? Download dan het volledige Onderzoeksrapport Plan V van De Beleidsonderzoekers. Of bent u juist nieuwsgierig naar de ervaringen van scholen die u voor gingen? Lees dan hun praktijkverhalen. Als u graag zelf aan de slag gaat met Plan V, kan dat natuurlijk ook. Neem vandaag nog contact op met uw eigen regioteam.

Tags:Verzuim
Print deze pagina