Terug naar Actueel

#Top 5 praktische tools voor HR-zaken in 2023

Artikel

Wist u dat VfPf diverse tools biedt om u te ondersteunen bij HR-gerelateerde zaken binnen uw schoolorganisatie? Van praktische vragenlijsten tot handige whitepapers en voorbeelden voor het opstellen van beleid. Wij zetten de 5 meest gebruikte instrumenten in 2023 tot nu toe voor u op een rij.

Deel deze pagina:

Illustratie tools (instrumenten) voor HR-zaken in het primair onderwijs

#1. Dialoogkaart

De Dialoogkaart is een handreiking voor leidinggevenden en medewerkers om samen de dialoog over duurzame inzetbaarheid te voeren. Hierin vindt u inspiratie en tips, voorwaarden en voorbeeldvragen op de thema’s: motivatie en plezier, mobiliteit en inzetbaarheid, kennis en vaardigheden en vitaliteit en gezondheid.

Dialoogkaart: de ondersteuning bij het inzetbaarheidsgesprek

#2. Huis van Werkvermogen

Een andere methode voor het goede gesprek is het Huis van Werkvermogen. Een model van de Finse professor Juhani Ilmarinen om inzicht te krijgen in het werkvermogen van medewerkers, door te kijken naar de balans tussen gezondheid, competenties, normen & waarden en werkomstandigheden. De gesprekswijzer helpt u hierbij.  

Huis van Werkvermogen: Een praktisch hulpmiddel bij het gesprek tussen werkgever en werknemer

#3. Inzetbaarheidsplan

Het Inzetbaarheidsplan helpt medewerkers om uitgebreid en gestructureerd over de verschillende aspecten van hun inzetbaarheid na te denken. In het plan formuleren medewerkers doelen en ambities. Daarnaast is het een uitstekend vertrekpunt om een inzetbaarheidsgesprek met de leidinggevende voor te bereiden.

Inzetbaarheidsplan: document om in te vullen door medewerker met doelen, ambities, etc.

#4. Duurzame inzetbaarheidsuren, hoe zit dat ook alweer?

Uw medewerkers hebben recht op deze uren, zodat zij gezond, gemotiveerd en inzetbaar blijven. Maar waar kunnen deze uren precies voor ingezet worden? Dat leest u in onze inspiratiefolder over duurzame inzetbaarheidsuren

#5. Een effectief inductieprogramma voor starters

Hoe begeleid je starters op een effectieve manier? En hoe breng je een inductieprogramma van beleid naar praktijk? Lees het in onze whitepaper met uitgangspunten voor een effectief inductieprogramma.

#Zelf aan de slag met deze tools?

#Wij ondersteunen graag!

Bent u geïnspireerd en wilt u zelf aan de slag met onze tools? Neem contact op met uw regioteam. Onze adviseurs staan klaar om u met de instrumenten en het gebruik ervan bekend te maken!

#Op de hoogte blijven van nieuwe tools?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!  Ontwikkelingen in verzuimaanpak, arbo, re-integratiebegeleiding, wetgeving en personeelsbeleid: elke maand in uw mailbox.

Print deze pagina