#Proefplaatsing

Een proefplaatsing van een uitkeringsgerechtigde op een vacature is een goede manier voor beide partijen om te kijken of de kandidaat een goede match is op de vacature. Voor de uitkeringsgerechtigde is het een goede manier om ervaring op te doen, zich te bewijzen in de functie en om uit te proberen of de werkzaamheden bij hem of haar passen. Voor de werkgever die nog twijfelt of de functie past bij de kandidaat is het een mogelijkheid om dit risicoloos twee maanden uit te proberen.

Deel deze pagina:

#Hoe werkt het

In de periode dat iemand een werkloosheidsuitkering ontvangt, mag hij/zij maximaal twee maanden op proef werken bij een nieuwe werkgever. Tijdens deze proefplaatsing kunt u samen kijken of de werkzaamheden ook echt passen.

De nieuwe werkgever betaalt geen salaris, de medewerker behoudt de werkloosheidsuitkering en hoeft voor het aantal uren dat hij/zij werkt niet te solliciteren naar een andere baan.

Bevalt de samenwerking van beide kanten, dan biedt de werkgever aan het einde van de proefplaatsing de medewerker een contract aan en kan hij/zij direct aan de slag zonder proeftijd.

Download hier het Formulier aanvraag proefplaatsing.

#De belangrijkste voorwaarden

  • UWV moet toestemming geven voor de proefplaatsing. 
  • De werkgever heeft de intentie om de nieuwe medewerker een dienstverband aan te bieden als blijkt dat het werk goed bij hem /haar past. Dat wil zeggen: voor een gelijk aantal uren en voor minimaal zes maanden.
  • De werknemer is minstens drie maanden werkloos.
  • De werknemer heeft niet eerder in dezelfde functie voor de werkgever gewerkt.
Print deze pagina