#Dialoog Werkt! Ook in het primair onderwijs

Gezond, veilig en prettig werken: Dat willen we allemaal, maar soms staan negatieve factoren – energievreters – dit in de weg. De coachingsmethode ‘Dialoog Werkt’ helpt medewerkers effectief te overleggen en samen oplossingen te vinden. Zodat er een werkklimaat ontstaat waarin iedereen zich prettig én gehoord voelt.

Schoolteam in dialoog met elkaar

#Een effectieve manier van overleggen

Het doel van ‘Dialoog Werkt’ is dat teams alle factoren die van invloed zijn op werkdruk en werkplezier openlijk bespreken. Want wat werkt voor de ene collega hoeft voor de andere niet hetzelfde te zijn. Door met elkaar te praten en samen tot oplossingen te komen, wordt er een werkklimaat gecreëerd waarin iedereen zich gehoord voelt.

Met ‘Dialoog Werkt’ ga je met een team in gesprek over energievreters en zoek je samen praktische oplossingen, die door de hele organisatie gedragen en doorgevoerd kunnen worden.” Pieter van de Winckel, adviseur Arbeid en Vitaliteit bij VfPf

#Hoe werkt het precies?

‘Dialoog Werkt’ is een procesaanpak, waarmee een school zelf aan de slag gaat om een gezonde werkomgeving en werkplezier te stimuleren. Centraal daarin staat een dialoog tussen teams en de bestuurder. Leidinggevenden worden gecoacht om het gesprek aan te gaan met hun team en het uit te dagen om direct uitvoerbare oplossingen te bedenken voor hun energievreters.

Met 'Dialoog Werkt' is het niet de schoolleider die aan de slag gaat met actiepunten, maar het hele team. Zij worden eigenaar van het probleem, voelen zich verantwoordelijk en moeten zelf aan de slag. Zo ontstaan duurzame oplossingen.” Simone Guikema, adviseur Arbeid en Vitaliteit bij VfPf

Wij helpen om het praktisch neer te zetten, de juiste mensen te betrekken en zorgen ervoor dat het geen extra tijd kost. Het wordt dé manier waarop je problemen met elkaar oplost, als onderdeel van je werkwijze en beleid.” Pieter van de Winckel, adviseur Arbeid en Vitaliteit bij VfPf

De aanpak 'Dialoog Werkt' bestaat uit een aantal stappen die in een vaste volgorde worden uitgevoerd en waarbij ieder een eigen rol heeft. Download hier het stappenplan. Natuurlijk is elke school anders. Daarom is de aanpak flexibel en kan er per stap een eigen invulling worden geven aan de activiteiten.

de 3 stappen van dialoog werkt
Uitvoering Dialoog Werkt

#Bewezen resultaten

De dialoogmethodiek is oorspronkelijk ontwikkeld in de zorgsector en heeft zich daar inmiddels bewezen. Ook is de methode wetenschappelijk onderzocht door de Erasmus Universiteit in Rotterdam. En wat blijkt: Medewerkers voelen zich gezonder, er is meer werkplezier en minder verzuim!

Geïnteresseerd? Onze regiocoördinatoren helpen u graag! Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

 

Download hier de brochure over 'Dialoog werkt'.

Print deze pagina