#Onze organisatieDeel deze pagina:
Deel deze pagina:
Begin jaren ’90 hebben het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de sociale partners in het primair onderwijs het Vervangingsfonds (1992) en het Participatiefonds (1995) opgericht. Onze taken zijn bij wet vastgelegd. Onze reglementen zijn algemeen bindende voorschriften (AVV) en de Algemene wet bestuursrecht geldt.
#Ons streven
Onze fondsen hebben een gezamenlijk bestuur met acht bestuursleden waarin werkgevers- en werknemersorganisaties in het primair onderwijs gelijk verdeeld zijn. Het bestuur wordt voorgezeten door een onafhankelijke voorzitter en krijgt ondersteuning van een bestuursbureau. Naast beleidsvoorbereiding en het uitvoeren van vastgesteld beleid geeft het bestuursbureau ook sturing aan onze uitvoeringsorganisaties. Zij zorgen voor de behandeling van uw verzoeken voor vergoeding van werkloosheidskosten en verwerken de declaraties van vervangingskosten. En bent u het niet eens met een besluit over een vergoedingsverzoek, dan kunt u hiertegen bij ons bezwaar aantekenen.
Wij streven ernaar om de vervangings- en werkloosheidskosten in het primair onderwijs zo laag mogelijk te houden. Dit doen wij door met de expertise en jarenlange ervaring van onze regioteams en casemanagement voor schoolbesturen klaar te staan. Om mee te helpen uw organisatie gezond te maken en te houden en om daarnaast te bemiddelen bij het invullen van vacatures.
Bestuur
Het bestuur van de fondsen bestaat uit een onafhankelijke voorzitter en acht bestuursleden. De bestuursleden zijn voorgedragen door onze sociale partners uit het primair onderwijs.
Auditcommissie
Het bestuur van de fondsen wordt bijgestaan door een auditcommissie. De auditcommissie van de fondsen bestaat uit vier externe en onafhankelijke leden en houdt intern toezicht op de organisatie en informeert het bestuur en de directie op diverse onderwerpen.
Bestuursbureau
Het bestuursbureau ondersteunt ons bestuur met beleidsvoorbereiding en –uitvoering. Daarnaast geeft het sturing aan de uitvoeringsorganisaties, casemanagement en de regioteams.
Uitvoeringsorganisatie
Onze uitvoeringsorganisatie houdt zich bezig met de vergoedingsverzoeken, premies, het verwerken van declaraties en onze bedrijfsgezondheidszorg.
Regioteams
We hebben Nederland opgedeeld in zes regio’s. Hierin zijn onze regioteams actief. Zij helpen u met het terugdringen van verzuim, het verhogen van het werkplezier of bij het bemiddelen voor het invullen van uw vacatures.
Casemanagement
De casemanagers Re-integratie zijn er zowel voor u als schoolbestuur, als voor werkzoekenden die uit het primair onderwijs komen. Ze bemiddelen bij de invulling van uw vacatures én ze helpen werkzoekenden op weg naar een nieuwe baan.
#Integriteit
Integriteit kan het vertrouwen in de overheid maken of breken. Het is dus belangrijk dat onze medewerkers, commissieleden en bestuurders integer zijn. Omdat de fondsen worden gezien als privaatrechtelijke zelfstandige bestuursorganen en daarmee rechtstreeks onder het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vallen hebben wij ons te houden aan bepaalde regels en gedragscodes.
Interne medewerkers
Voordat personen bij het bestuursbureau van de fondsen aan de slag gaan, zijn zij verplicht om een Verklaring Omtrent Gedrag te overhandigen. Eenmaal werkzaam bij het bestuursbureau moeten zij zich aan de gedragsregels houden zoals deze zijn geformuleerd in onze Algemene Gedragscode en Integriteitsprocedure. Ook zijn medewerkers verplicht om als ambtenaar een eed of belofte af te leggen, waarin zij zweren of beloven dat zij deze regels nakomen. Dit betekent dat een medewerker:
- de Grondwet, de overige wetten en de internationale verdragen waar Nederland partij bij is zal eerbiedigen;
- zorgvuldig, integer en betrouwbaar zal zijn bij de uitoefening van zijn/haar functie;
- de aan hem/haar opgedragen taken plichtsgetrouw en nauwgezet zal vervullen; bij de uitoefening van zijn/haar functie alle betrokken belangen zorgvuldig zal wegen;
- geen misbruik zal maken van de bevoegdheden die hem/haar uit hoofde van haar/zijn functie zijn toevertrouwd;
- zaken die hem/haar vertrouwelijk ter kennis komen of waarvan hij/zij het vertrouwelijke karakter moet inzien, geheim zal houden, tenzij hij/zij vanuit zijn/haar functie tot mededeling verplicht ben;
- geen valse informatie heeft verstrekt in verband met het verkrijgen van zijn/haar functie;
- tot het verkrijgen van mijn functie aan niemand iets heeft geschonken of beloofd en dat hij/zij dit ook niet zal gaan doen;
- tot het verkrijgen van zijn/haar functie van niemand giften heeft aanvaard en dat hij/zij dit ook niet zal gaan doen;
- de voor hem/haar geldende gedrags- en integriteitscodes van het Vervangingsfonds/Participatiefonds zal naleven.
Externen
Personen die werkzaamheden uitvoeren in opdracht van het Vervangingsfonds en/of Participatiefonds, maar geen arbeidscontract hebben met een van de fondsen en bij de werkzaamheden in aanraking komen met vertrouwelijke informatie zijn verplicht een integriteits- en geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. De werkzaamheden kunnen pas starten nadat de verklaring toegelicht en ondertekend is.
Bestuursleden en commissieleden
Onze bestuursleden en auditcommissieleden dienen na hun benoeming een integriteits- en geheimhoudingsverklaring te tekenen. De werkzaamheden kunnen pas starten nadat de verklaring toegelicht en ondertekend is.
Klokkenluidersregeling
Medewerkers van de fondsen kunnen vermoedelijke misstanden of onregelmatigheden bij het Vervangingsfonds of Participatiefonds melden middels de Klokkenluidersregeling. Deze Klokkenluidersregeling vindt u op onze downloadpagina.
#Heeft u een suggestie, klacht of compliment die u met ons wilt delen?
Wij doen ons uiterste best om u op een professionele, vriendelijke en integere wijze van dienst te zijn. Suggesties, klachten en complimenten zien wij als waardevolle informatie om onze dienstverlening te verbeteren. Wij stellen het op prijs als u deze onder onze aandacht wilt brengen.
U kunt uw suggestie, klacht of compliment op twee verschillende manieren aan ons doorgeven.
- Schriftelijk: dien uw suggestie, klacht of compliment met uw contactgegevens in bij Bestuursbureau VfPf, Boompjes 40, 3011XB in Rotterdam.
- Per e-mail: via [email protected].
In de Klachtenregeling staat beschreven hoe we met uw klachten omgaan. De Klachtenregeling vindt u op onze downloadpagina.
#Waar meld ik een mogelijke misstand?
Wanneer u vermoedt dat een schoolbestuur opzettelijk handelt of nalatig is waardoor het Vervangingsfonds of Participatiefonds benadeeld wordt, kunt u dit als misstand bij ons melden. Het Vervangingsfonds of Participatiefonds wordt dan door de door u gedane melding in de gelegenheid gesteld om te beoordelen of een declaratie of vergoedingsverzoek op juiste gronden is ingediend. In de regeling melding misstanden leest u hier meer over en staat beschreven hoe u een vermoedelijke misstand kunt melden.
Het Participatiefonds is geen partij bij een ontslagprocedure. Dit betekent dan ook dat de regeling niet bedoeld is om een oordeel te krijgen over een eventueel arbeidsconflict.
De Regeling melding misstanden vindt u op onze downloadpagina.
#Jaarverslagen
Ieder jaar brengen de fondsen een afzonderlijk jaarverslag uit. In het jaarverslag van het Vervangingsfonds staan de belangrijkste activiteiten die we hebben uitgevoerd, zoals onze wettelijke kerntaken, het financieren en verevenen van de vervangingskosten, de invulling van onze bedrijfsgezondheidszorg en geven wij een overzicht van onze projecten en subsidies. Ook vermelden we het aantal ingediende bezwaarschriften, de voornaamste financiële kengetallen. Uiteraard ontbreekt de jaarrekening niet.
Het jaarverslag van het Participatiefonds heeft een soortgelijke inhoud, maar stelt in de verslaggeving de financiering van de werkloosheidskosten en het re-integratiebeleid centraal.
#KvK-nummer, BTW en inkoopvoorwaarden
KvK-nummer Stichting Participatiefonds voor het Onderwijs: 41134697
KvK-nummer Stichting Vervangingsfonds en Bedrijfsgezondheidszorg voor het Onderwijs: 41157213
Zowel Vervangingsfonds als Participatiefonds zijn eindgebruiker voor de BTW en hebben daarom geen BTW-nummer.
Hier vindt u onze algemene inkoopvoorwaarden.
#ISO 27001 certificering
Vervangingsfonds en Participatiefonds (VfPf) hechten veel waarden aan een veilige en zorgvuldige omgang met de gegevens die aan de fondsen ter beschikking worden gesteld, waaronder persoonsgegevens. Sinds 29 oktober 2022 is het informatiemanagementsysteem van VfPf ISO27001 gecertificeerd. ISO27001 is een wereldwijd erkende norm voor informatiebeveiliging.