Terug naar Actueel

#De eindejaarssprint

Artikel

Een mentor on the job heeft volop onderwijservaring en staat nieuwe leerkrachten met raad en daad bij. Hij of zij is kosteloos inzetbaar maar onbetaalbaar door de praktische tips en adviezen. Voortaan lees je in de Rentree een column van een van hen. Arthur Jansen trapt af.

Deel deze pagina:

poppetje die een lampion vasthoudt voor Sint Maarten

#Met de mentor mee

Anne is een jonge startende leerkracht met veel frisse energie. Ze heeft haar zaken uitstekend op orde. De klas stáát. Als ik na de herfstvakantie bij haar langskom, is ze even uit evenwicht. De reden? Het Sint Maarten-feest.

#Last-minute lampions

Het is niet het feest alleen. De kleine dorpsschool heeft veel vaste gewoonten; de op school geknutselde Sint Maarten-lampion is er een van. Anne wist dat niet, want dit soort tradities liggen doorgaans niet vast. Toen een collega vroeg of ze lekker opschoot met de voorbereidingen, schoot ze in de stress. Want het stond niet in haar programma en de tijd begon te dringen

#De feestelijke eindejaarssprint

Voor sommige scholen is het Sint Maarten. Voor andere scholen is de intocht van Sinterklaas het startsein voor de eindejaarsdrukte. De finish? De kerstvakantie. Van begin november tot eind december staat het normale onderwijsprogramma bol van de extra’s: versierde klassen, samen het Sinterklaasjournaal kijken, schoen zetten, knutselen. En: ouders met oudere kinderen weten vaak precies wat er gaat gebeuren. ‘Want dat is altijd zo.’

#Jij hebt de regie!

Mijn belangrijkste advies voor Anne: Als leerkracht heb jíj de regie. Neem die. Kijk wat jíj nodig hebt om deze feestelijke periode te beleven én wat goed is voor je leerlingen. Dan wordt het een minder stressvolle tijd. Het lijken eenvoudige adviezen, maar het is heel knap dat het Anne is gelukt. Anne pakte in ieder geval de regie terug en had een fijne decembermaand. Het was hard werken, maar ze wist waar ze aan toe was. Op 24 december schoof ze – moe maar voldaan – aan bij het familiekerstdiner

#3 tips van de mentor!

1. Vraag na wat gebruikelijk is. Met die informatie bereid je het schooljaar voor. Anders kan het gebeuren dat op 30 november je lokaal ondersteboven staat omdat de oudercommissie voor Rommelpiet heeft gespeeld. 

2. Bedenk hoe jij het graag wil. Kies je voor een volle planning met veel activiteiten in een van top tot teen versierd lokaal? Prima. Is dat een bescheiden Sinterklaashoek en gezellige pepernotenrekenlessen? Ook uitstekend. Jij bepaalt! 

3. Onrustige kinderen die deze periode extra intens beleven? Haak ouders aan en bekijk hoe je er samen voor zorgt dat deze leerlingen die tijd goed doorkomen.

#Ook aan de slag met een mentor?

Begint er bij u op school een (her)starter of zij-instromer? Die wilt u vast wat extra begeleiding geven voor een goede start. Liefst door iemand met ervaring die de valkuilen en ‘tips & tricks’ kent. Is het lastig om hier ruimte voor vrij te maken? Dan is een mentor on the job echt iets voor uw organisatie. Lees meer informatie over de mentor on the job.

Print deze pagina