Terug naar Actueel

#De kracht van enthousiasme

Artikel

Je carrière loopt soms anders dan gedacht. Ria van der Velde (62) kan erover meepraten. Na bijna 40 jaar gewerkt te hebben als leerkracht en remedial teacher, moest zij twee jaar geleden op zoek naar een andere baan. Dankzij volhardendheid, een flinke dosis enthousiasme én ondersteuning van het Participatiefonds vond zij opnieuw een mooie functie in het onderwijs

Deel deze pagina:

Ria van der Velde in de klas met de directeur
© Ingrid Joppe

#Loopbaanbegeleiding

“Het was niet gemakkelijk, om zo plots weer te moeten solliciteren,” vertelt Ria. “Ik heb 40 jaar geleden één keer gesolliciteerd en ben toen meteen aangenomen.” De hulp via de loopbaanbegeleiding van het Participatiefonds was dan ook welkom. “Zij leerde me bijvoorbeeld hoe je een cv puntsgewijs kan indelen en netjes vormgeven. En om niet overcompleet te zijn, maar je te richten op het belangrijkste van de laatste 10 jaar. Daar heb ik toen een mooi document van gemaakt en ben ik mee gaan solliciteren.”

#Meerwaarde

Met succes, want inmiddels werkt Ria als leraarondersteuner en remedial teacher op basisschool De Geldershof in Nijmegen. “De functie was aanvankelijk wel onder mijn oude niveau als leerkracht, maar dat was voor mij geen probleem. Ik vind het onderwijs heerlijk en wist al heel jong dat ik juf wilde worden; ik zei het al tegen Sinterklaas,” lacht Ria. “Als ik iets kan betekenen in een school, dan ga ik er voor.”

Haar extra ervaring en kennis als remedial teacher (rt) komen daarbij tegenwoordig goed van pas. “Kijk, ik kan mijn rt-achtergrond natuurlijk niet thuislaten. Inmiddels geef ik daarom ook ondersteuning aan leerlingen. Ik geloof echt dat je zelf je eigen werk leuk en aantrekkelijk moet houden. Dat doet een ander niet voor je. Die instelling heb ik vanaf het begin ook direct duidelijk gemaakt.”

#Aanvulling op salaris

“Werk is voor mij meer dan alleen een nuttige en plezierige bezigheid. Je salaris is ook heel belangrijk: er moet brood op de plank. Veel mensen weten alleen niet dat wanneer je minder gaat verdienen dan bij je vorige baan, er een bovenwettelijke regeling is die dit aanvult. Ongeacht je werkzaamheden of functie. Het Participatiefonds heeft me die mogelijkheid destijds goed uitgelegd. En dankzij deze regeling is het ook financieel aantrekkelijk om aan het werk te gaan en te blijven.”

#“Als je voor 80% enthousiast bent, dan mag je dat best voor 100% uitstralen!”

#Tips

Heeft Ria nog sollicitatietips? “Volhouden, enthousiast zijn, stralen en misschien ook een beetje durven. Ik ben van nature best bescheiden, maar heb heel bewust laten blijken hoe energiek en enthousiast ik nog ben. Als je dat combineert met een mooi cv, kom je een heel eind. Scholen zijn soms ietwat huiverig om een ouder persoon aan te nemen, maar enthousiasme kan hen daarbij alsnog over de streep trekken.”

#Loonkostenvoordeel oudere werknemer

Het loonkostenvoordeel (LKV) is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die een uitkeringsgerechtigde werknemer van 56 jaar of ouder in dienst nemen. Met de doelgroepverklaring LKV kan de werkgever met ingang van het dienstverband voor maximaal drie jaar loonkostenvoordeel aanvragen bij UWV. Dit kan oplopen tot een bedrag van maximaal € 6.000 per jaar. Lees hier meer over de mogelijkheden.

Print deze pagina