Terug naar Actueel

#Inspiratie over effectief inductieprogramma? Praat mee!

Nieuws

Vind je het lastig om een standaard inductieprogramma om te zetten in een praktisch en effectief programma voor starters, maar ook voor zij-instromers en herintreders? Of heb je dit juist al goed voor elkaar en mooie voorbeelden van wat werkt?

Deel deze pagina:

Roy Meerburg en Aart Wouters als mentoren on the job
© foto: Lin Woldendorp

#Inspiratiesessie Effectief inductieprogramma

In het primair onderwijs zijn we er allemaal van doordrongen hoe belangrijk een goed inductieprogramma voor beginnende leerkrachten is. De mentoren van VfPf begeleiden starters, zij-instromers en herintreders om ze een vliegende start te geven voor de klas. Onze mentoren hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met wat leerkrachten nodig hebben. En ze zien dat er bij veel scholen een verschil zit tussen de inductieprogramma’s op papier en de werkwijze in de praktijk. Zeker nu er gezien de tekorten steeds meer zij-instromers en herintreders nieuw in de scholen komen.

#Krachten bundelen

Tijdens een aantal inspiratiesessies willen we ideeën, ervaringen en behoeften uitwisselen en onze krachten bundelen.
Met alle input gaan wij aan de slag om praktische handvatten te maken en ondersteuning op maat te bieden voor het opstellen van een effectief en realistisch inductieprogramma.  

Door ervaringen, kennis en visies samen te brengen en terug te geven, kan iedereen daarvan profiteren!

#Delen en meedenken

We nodigen je van harte uit om mee te denken en je ervaringen te delen tijdens een van onze inspiratiessessies over wat een goed en effectief inductieprogramma is en hoe je dit in de praktijk kunt toepassen.

woensdag 25 januari in Rotterdam (nog een paar plaatsen!)
dinsdag 31 januari in Zwolle (vol!)
donderdag 2 februari in Eindhoven
donderdag 2 februari in Amsterdam
(max 2 personen per schoolbestuur)

Elke sessie duurt van 9.30 tot 12.30 uur met aansluitend een lunch.

#Meld je aan

Stuur een e-mail naar [email protected] en geef door bij welke sessie je aanwezig wilt zijn. Vermeld ook kort welke ervaringen je wilt delen of welke vragen je hebt.

Is de sessie in jouw buurt sessie vol? Stuur dan evengoed een e-mail met je gegevens. We zetten je dan op de wachtlijst en houden je op de hoogte van het resultaat en vervolg op de sessies. 

Samen op weg naar een effectief inductieprogramma voor starters, zij-instromers en herintreders!

 

#Wat is een inductieprogramma?

Een inductieprogramma is een ondersteuningsprogramma dat leraren ondersteunt in hun loopbaan. Het doel is het vergroten van de professionaliteit van de leraar en het verkleinen van de kans op uitval. Een inductieprogramma is gericht op de startende leerkracht incl. zij-instromer en heeft een looptijd van drie jaar waarbij vooral het stimuleren van verdere professionele ontwikkeling centraal staat. Het inductieprogramma kent meerdere doelen die ook in het on-boardingprogramma zitten maar gaat verder, zoals onder andere de verdere ontwikkeling van de professionele identiteit, de ontwikkeling van de bekwaamheid en het versterken van het zelfvertrouwen en innovatiekracht binnen de school.

Print deze pagina