Terug naar Actueel

#Succesvol een nieuw inductiebeleid uitvoeren in de praktijk

Artikel

Een nieuw inductiebeleid opstellen en dat succesvol implementeren kan een uitdaging zijn. Hoe pak je dat aan? Waar moet je op letten en hoe krijg je alle collega’s mee. Er is geen formule voor alle besturen, maar uit de praktijk kunnen we wel nuttige do's en don'ts halen.

Deel deze pagina:

Jonge leerkracht in de klas staat bij tafel met kinderen

#Stevige basis

Stichting Westelijke Tuinsteden (STWT) in Amsterdam Nieuw-West is een bestuur met 17 scholen, waar elf schoolopleiders actief zijn. In haar rol als schoolopleider en coördinator startende leraren ging Natascha Boelens samen met haar collega Anna Los aan de slag om een nieuw inductiebeleid op te stellen. En dat ook meteen uit te voeren. “Er waren wel allerlei losse stukken en ideeën, maar één richtinggevend beleidsstuk ontbrak. En dat is wel nodig als basis om een goed programma neer te zetten,” vertelt Natascha.

#Feedback en commitment

Een beleidsstuk is mooi, maar het kan ook zomaar een papieren tijger worden. Natascha: “We hebben de eerste versie van het beleidsstuk met collega’s van HR, het opleidingsteam, bovenschoolse ib’ers en een themagroep met directeuren gedeeld voor feedback en input. Daarna presenteerden we het aan alle directeuren en hebben we het beleid vastgesteld. Toen konden we starten met de implementatie. Er was commitment van iedereen. Dat is erg belangrijk.”

#Uitgangspunten voor goed inductiebeleid

Waaruit bestaat inductiebeleid, welke onderdelen neem je daarin op? “Wij hebben drie belangrijke uitgangspunten,” legt Natascha uit. “Het begint met een gezamenlijke visie op inductie. Zo richten wij ons op ondersteuning van de starter bij het uitoefenen van het vak in de klas en is er aandacht voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling, werkdrukvermindering en enculturatie in het vak en in de school. Het tweede uitgangspunt is dat we bij de ondersteuning en professionalisering van onze startende leerkrachten zorgen voor een aanbod op maat. Ons derde uitgangspunt is dat we alle starters in beeld hebben en dat zij worden gekoppeld aan een coach.“

#Startbijeenkomst en aanbod voor starters

Hoe heeft STWT dit uitgewerkt in een programma? In de nul-week is er een speciale startbijeenkomst voor alle starters. Zij maken kennis met het bestuur, met elkaar en krijgen informatie over het inductiebeleid en waar zij als starter recht op hebben. Dan wordt ook meteen het hele aanbod aan workshops gepresenteerd. Starters kunnen zich direct inschrijven. Natascha: “Belangrijk is dat het laagdrempelig is om je aan te melden, gewoon met één klik je naam invullen en klaar. En dat alles ruim op tijd gecommuniceerd wordt. Daarom maken we een planning voor het hele schooljaar vooruit.” 

Gedurende het jaar zijn er bij STWT ook intervisiebijeenkomsten en elke starter krijgt een eigen coach. “We kijken dan echt naar een goede match van starter en coach, de zogeheten M(atch)-factor,” licht Natascha toe.

#Workshops vanuit thema’s die aansluiten

“Aan het begin van het jaar bieden we een workshop klassenmanagement aan met veel praktische handvatten waar de startende leerkrachten meteen iets aan hebben. De workshop over oudergesprekken is gepland vóór februari, want dan zijn meestal de rapportgesprekken.” Er is ook een workshop over doelgericht omgaan met gedrag van leerlingen in de klas en hoe je als leerkracht de regie houdt. En een extra workshop over vitaliteit en werkgeluk, vanuit de vraag: wat geeft en kost energie, en hoe ga je daar als starter mee om.

“Naast deze basisworkshops zorgen we de komende jaren voor een verdiepend aanbod. Zo bouwen we stap voor stap aan een mooi compleet inductieprogramma richting vakbekwaamheid,” vult Natascha aan.

#Uitleg in een aansprekende vorm

Om ervoor te zorgen dat iedereen het inductiebeleid leest, én gaat uitvoeren, heeft STWT het praktisch en bondig samengevat in een handzame folder, een ‘waaier’. “De waaier is gericht op de starter,” vertelt Natascha. “Maar doordat alle rollen en verantwoordelijkheden binnen het inductiebeleid zijn beschreven, geeft het iedereen inzicht in onze werkwijze. Zo hebben we ons beleid zichtbaar, concreet en uitvoerbaar gemaakt.” 

#Bovenschools budget

Nog een succesfactor is het bovenschools budget voor het inductieprogramma dat Natascha heeft ingesteld. “Alle scholen dragen bij, zodat de kosten van het inductiebeleid niet van het eigen professionaliseringsbudget van de starter af gaan. Iedere starter binnen STWT kan van het bovenschoolse aanbod gebruik maken, een directeur hoeft daar dus niet zelf iets voor te organiseren.”

#Bovenbestuurlijk samenwerken op inductie

Het inductieprogramma van STWT is in de praktijk binnen korte tijd succesvol geïmplementeerd. Fijn dat Natascha graag wil delen welke dingen hebben bijgedragen aan dat succes. Wat zijn de ideeën voor de toekomst? Natascha: “Wij geloven in de kracht van samenwerking. Zeker in onze regio, binnen de gemeente Amsterdam, kunnen we daar nog veel profijt van hebben. Hoe we dat het best bereiken, daar gaan we de komende tijd verder mee aan de slag.” 

#Praktische tips voor je inductieprogramma:

  • Neem de hele organisatie mee in de implementatie van het inductiebeleid en betrek de schoolleiders/directeuren zo vroeg mogelijk. Zorg voor commitment, ook bij IB-ers en schoolteams.
  • Een  startbijeenkomst in de nul-week is een goed moment om de verwachtingen voor iedereen helder te maken, aandacht te besteden aan ieders verantwoordelijkheid voor de eigen ontwikkeling en om duidelijkheid te geven over het aanbod en de planning. Geef starters direct de gelegenheid zich aan te melden voor intervisie of de workshops. Zo houd je de drempel laag en zorg je voor een vliegende start.
  • Stem het workshopaanbod af op de ontwikkelfase van de startende leerkracht. Evalueer direct inhoudelijk met een beknopt vragenformulier en stuur bij waar nodig.
  • Zorg voor een overzicht van alle starters, hun werkplek en deelname aan workshops of intervisie. Stuur vooraf reminders en bel na bij  no shows. Informeer directeuren op tijd over het aanbod en aanmeldingen. Zo hou je zicht op het proces en onderstreep je het belang van het programma.