#Het Huis van Werkvermogen

Deel deze pagina:

Het Huis van Werkvermogen beschrijft de factoren die van invloed zijn op de inzetbaarheid van medewerkers. In dit artikel leggen we uit wat het Huis van Werkvermogen precies is aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden. Bonus: download de vragenlijst en ga direct aan de slag!

#Wat is het Huis van Werkvermogen?

Het Huis van Werkvermogen is een concreet en praktisch model om duurzame inzetbaarheid bespreekbaar te maken. Het Huis van Werkvermogen geeft inzicht in het vermogen van een werknemer om te kunnen en willen werken.

#De 4 verdiepingen van het Huis van Werkvermogen:

  1. Begane grond: lichamelijke-, mentale- en sociale gezondheid.

  2. Competenties: kennis, vaardigheden en ambities.

  3. Normen en waarden: drijfveren, motivatie en houding.

  4. Werk: omstandigheden, eisen, management en leiderschap.
grafische weergave van het Huis van Werkvermogen

#Praktisch model voor duurzame inzetbaarheid

Net als elk huis wil je dat het Huis van Werkvermogen een stevige constructie heeft. Hoe beter de vier verdiepingen met elkaar in balans zijn, hoe groter het werkvermogen. En hoe beter de duurzame inzetbaarheid van een medewerker.

Het Huis van Werkvermogen is ook voor scholen een concreet en praktisch model om duurzame inzetbaarheid in het onderwijs bespreekbaar te maken. Het is namelijk van belang dat iedereen, van schoolbestuur tot leerkracht, begrijpt wat het is én hoe je het kunt beïnvloeden. Zodat je duurzame inzetbaarheid kunt versterken, stimuleren en bevorderen, zowel wanneer er sprake is van uitval, als daarvoor: preventief.

Bent u werkzaam in het primair onderwijs en wilt u aan de slag met het Huis van Werkvermogen? VfPf ondersteunt graag! Neem contact op met uw regioteam of meld u aan voor één van de online kennissessies via onze agenda.

#Waarom aan de slag met het Huis van Werkvermogen?

Met het Huis van Werkvermogen komen álle belangrijke onderdelen omtrent de werk-privébalans in beeld, en daarmee dus ook wat een werknemer nodig heeft om goed te blijven functioneren. De handvatten die het model biedt, maken het makkelijker om de dialoog aan te gaan over onderwerpen die anders misschien onbesproken blijven, zoals gezondheid. Dit soort factoren zijn namelijk onlosmakelijk verbonden met inzetbaarheid.

Werken met het Huis van Werkvermogen levert vooral wederzijds vertrouwen en wederkerigheid in gesprekken op. Het zorgt ook voor een grotere medewerkersbetrokkenheid, hogere medewerkerstevredenheid en lager ziekteverzuim.

“Het gaat niet om het beoordelen van medewerkers, maar juist om wie iemand is en wat er bij iemand leeft en speelt. Ga je open met elkaar in gesprek, dan komen zaken als vitaliteit en gezondheid vanzelf aan bod.”

Corine de Jong, adviseur Arbeid en Vitaliteit, VfPf

#Wie heeft het Huis van Werkvermogen bedacht?

Het Huis van Werkvermogen is bedacht door de Finse Prof. Dr. Juhani Ilmarinen. Hij is de grondlegger van het gedachtegoed rondom werkvermogen en het Huis van Werkvermogen. Zijn model is voortgekomen uit wetenschappelijk onderzoek.

Meer weten over het Huis van Werkvermogen? Download: Huis van Werkvermogen PDF.

#Wat is werkvermogen?

Werkvermogen is het vermogen van een werknemer om te kunnen en willen werken. Het zegt dus iets over in welke mate een werknemer, nu en in de toekomst, in staat is om het werk uit te voeren.

Een goed werkvermogen dat duurzaam en toekomstbestendig is, noemen we ook wel duurzaam werkvermogen of duurzame inzetbaarheid.

Het eigen werkvermogen kunnen werknemers meten met de Huis van Werkvermogen vragenlijst. Dit is een handige gesprekswijzer voor de dialoog met de leidinggevende. 

Vragenlijst Huis van Werkvermogen primair onderwijs

#Krijg inzicht in werkvermogen met het Huis van Werkvermogen

Het Huis van Werkvermogen is een laagdrempelig en praktisch model dat scholen kan helpen bij het ontwikkelen van hun duurzame inzetbaarheidsbeleid. Het model vergt geen extra tijdsinvestering of maandenlange verdieping. Scholen kunnen er bij wijze van spreken vandaag mee aan de slag. Om een vitaal organisatieklimaat te creëren, is het wel belangrijk dat de hele organisatie het model omarmt. Met het Huis van Werkvermogen kunt u medewerkers nog beter ondersteunen.

VfPF geeft kennissessies voor (school)directeuren, bestuurders en HR-medewerkers in het primair onderwijs.

Neem contact op met uw regioteam of meld u aan voor één van de online kennissessies via onze agenda.

#Voorbeeld: Huis van Werkvermogen in de praktijk

Benieuwd naar een voorbeeld van hoe je het Huis van Werkvermogen toepast in de praktijk? Adviseurs Arbeid en Vitaliteit bij VfPf en deelnemers van de kennissessie Huis van Werkvermogen hun ervaringen. Laat je inspireren door hoe het Huis van Werkvermogen werkt in de praktijk en voorbeelden of ga aan de slag door contact op te nemen met uw regioteam (bedoeld voor professionals in het primair onderwijs).

#Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en handige tools op het gebied van duurzame inzetbaarheid in het primair onderwijs.

# Downloads:

Print deze pagina