#Omgaan met stress: Stressjam

Binnen de onderwijssector is sprake van een aanzienlijk uitvalpercentage door (mentale) overbelasting en/of burn-out klachten. En zeker de afgelopen tijd heeft veel gevraagd van medewerkers in het onderwijs, ze hebben extra stress ervaren.

#Pilot met VR-game 2021-2022

VfPf biedt in schooljaar 2021-2022 in de regio’s Zuid-West en Noord-Oost pilots aan met een speelse, wetenschappelijk onderbouwde virtual reality game, waarmee medewerkers leren hun stress positief in te zetten. Een jaar lang testen we samen met scholen in deze regio’s of dit de sector kan helpen de werkdruk te reduceren en het werkplezier te vergroten.  

Vrouw met VR bril

#Positieve effecten van stress

"Stress" heeft een slechte naam. Al jarenlang gaan wij er vanuit dat stress ons ziek maakt en het risico op zowat alles verhoogt, van een gewone verkoudheid tot burn-out en hart- en vaatziekten. Maar: uit onderzoek aan onder meer de Stanford en Harvard University blijkt inmiddels dat stress juist positieve effecten kan hebben. Stress kan zelfs gezond zijn.

Wat blijkt: als je je houding ten opzichte van stress verandert, voel je je niet alleen mentaal gezonder, ook je lichaam verandert mee, tot op celniveau.  

De kneep zit hem in de verhouding tussen verschillende hormonen die geactiveerd worden tijdens en na stressvolle gebeurtenissen. Het gaat om de verhouding tussen de hormonen Cortisol en DHEA en het blijkt dat je die verhouding kunt beïnvloeden door het veranderen van je mindset. Hiervoor zetten wij de VR game Stressjam in.

#Wat is Stressjam

Stressjam is een zogenaamde serious game, waarmee je je houding ten opzichte van stress traint in de wereld van Virtual Reality (VR). Hiervoor heb je een VR-bril op en draag je een sensor die je real-time informatie geeft over je huidige stresstoestand (biofeedback). Met deze stressfeedback ga je direct aan de slag en train je middels allerlei opdrachten je brein.  

Deelnemers leren hun stresssysteem op een goede manier te gebruiken met als resultaat: preventie van uitval en het verbeteren van de onderlinge samenwerking en communicatie in teams.  

Als preventiemiddel is in principe iedere werknemer gebaat bij de effecten van Stressjam. Zowel medewerkers die “wel eens” stress hebben, tot medewerkers die dreigen uit te vallen wegens stressklachten.  

#Maak met uw team kennis met Stressjam!

Voor bestuur, directie en HR bieden we een demo van anderhalf uur ter kennismaking met Stressjam en de kracht en werking van virtual reality. In aanvulling op de kennismakingsdemo is er de mogelijkheid een verdiepende workshop en/of een training te boeken voor teams (tot max. 12 personen). Deze duurt maximaal 4 uur en biedt u een mooie opening om op teamniveau met elkaar het gesprek over stress en werkdruk aan te gaan en hier gezamenlijke afspraken over te maken. 

Aanmelden

Stuur een e-mail met uw gegevens naar:

Print deze pagina