Deel deze pagina:
#VfPf focust op: De Week van de Arbo
Structurele aandacht voor de arbeidsomstandigheden in de school door middel van de RI&E én een actieve rol van de preventiemedewerker dragen bij aan de inzetbaarheid van medewerkers, en dat is belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor dat Arbo daadwerkelijk de aandacht krijgt die het verdient? Daar ligt de focus op in de week van 6 tot 10 februari 2023.
#Aanmelden voor de verschillende sessies kan vanaf nu!
De onderwerpen variëren van het omzetten van de knelpunten uit de RI&E tot het toetsen van de RI&E en verdieping op specifieke RI&E-onderdelen. Zo neemt expert Jannie de Jong de deelnemers mee in de wereld van intimidatie, geweld en agressie op school en vertelt Stephan Hoeymans meer over het binnenklimaat, gevaarlijke stoffen en de keuring van arbeidsmiddelen op school.
Bekijk onze agenda voor alle bijeenkomsten en tijden.
#Programma 6-10 februari 2023
6 februari: Inspiratiesessie Veiligheid in en om het schoolgebouw
Tijdens deze inspiratiesessie neemt onze gastspreker Stephan Hoeymans van Human Capital Care ons mee in belangrijke zaken rondom de veiligheid en gezondheid in en om het schoolgebouw. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere: Binnenklimaat, gevaarlijke stoffen en ook aan de keuring van arbeidsmiddelen op school wordt aandacht besteedt. Met natuurlijk genoeg ruimte om vragen te stellen over actuele situaties of knelpunten binnen uw organisatie.
Stephan Hoeymans van Human Capital Care is Arbo Adviseur, Hobéon gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige, Arbeid hygiënist en is bekend met de meest voorkomende zaken op het gebied van Arbo/RI&E binnen het primair en voortgezet onderwijs.
7 februari: Het plan van aanpak RI&E, maak er werk van!
Zorg voor goede arbeidsomstandigheden voor de medewerkers in de school: we kunnen er niet omheen. Een goed, veilig en gezond werkklimaat is voor de inzetbaarheid en het werkplezier van medewerkers enorm belangrijk. En daar wil toch iedereen aan werken?!
Maar hoe doe je dat, hoe zorg je voor draagvlak, hoe houd je het interessant en hoe zorg je dat medewerkers ervaren dat er écht aandacht is voor de arbeidsomstandigheden in hun school?
8 februari: Toetsen van de RI&E, hoe werkt dat?
Je bent klaar met de uitvoering van de RI&E en je hebt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Arbomeester. Nu is het zaak om de RI&E te laten toetsen. Maar moet dat? En hoe werkt dat? Waar moet je op letten als je een externe deskundige vraagt om de RI&E van jouw school te laten toetsen?
Deze informatiesessie geeft antwoord op alle vragen die er zijn rondom de toetsing van de RI&E. Met praktische tips, voorbeelden en ervaringen uit het scholenveld kun je na afloop van deze workshop zelf het toetsingsproces in gang zetten en daarmee het RI&E traject afronden.
9 februari: Intimidatie en (fysieke) agressie. Weet wat te doen!
Steeds vaker krijgen medewerkers in het onderwijs te maken met (fysieke) agressie en intimidatie. We horen van leerkrachten over dwingend, eisend en manipulerend gedrag van ouders. Het lijkt soms aan de orde van de dag. Deze agressie leidt tot extra spanningen op de werkvloer en wordt door onderwijzend personeel ervaren als een belangrijke werkdruk verhogende factor. Als je arbo een warm hart toedraagt, maak je je misschien zorgen en wil je wat meer kennis en inzicht zodat je je collega's de hulp kunt bieden die nodig is.
Expert Jannie de Jong geeft agressietrainingen. Zij kent de specifieke problemen waar leerkrachten mee worstelen en geeft nieuwe inzichten en advies.
#Tips!
Boekentip
Help, ik word gemanipuleerd (Jannie de Jong) - over het omgaan met ondermijnende collega’s, klanten en leidinggevenden.
Filmpjes
www.agressietraining.nl - filmpjes over het thema agressie, geweld en intimidatie.
Podcasts
www.agressiegeweld.nl - podcasts rondom het thema agressie en geweld.
#De Arbomeester kan u helpen
Arbowet, Arbobesluit, Arboregeling: er staan veel eisen in wet- en regelgeving waar u als werkgever aan moet voldoen. Kunt u als schoolbestuur hier wat hulp bij gebruiken? Wij ondersteunen u graag. Wist u dat u bijvoorbeeld onze RI&E-tool de Arbomeester kosteloos kunt gebruiken? Dit branche erkende instrument is speciaal voor het primair onderwijs ontwikkeld.
De preventiemedewerkers op school vullen deze in en maken aan de hand van de uitkomsten een actieplan. Het is vaak makkelijker dan besturen denken. De online tool loodst u door de te checken punten en genereert automatisch een lijst van aandachtspunten. Door de koppeling met de Arbocatalogus PO komt u snel op het spoor van passende oplossingsrichtingen.
#Een veilige en gezonde werkomgeving creëren
Heeft u vragen over Arbo, de Arbomeester of de Arbocatalogus PO? We organiseren regelmatig sessies over Arbozaken en geven trainingen aan preventiemedewerkers op verschillende niveaus.
Ook buiten de focusweek denken wij graag met u mee! Neem contact op met uw regiocoördinator.