Terug naar de vraagstukken

Deel deze pagina:

#Hoe verlaag ik de werkdruk op school?

Een te hoge werkdruk is vervelend voor uw medewerkers en de organisatie. En daarmee ook nadelig voor uw primaire taak: het geven van goed onderwijs. Een acceptabele werkdruk zorgt dat mensen met plezier aan het werk blijven. Dat is belangrijk, zeker in (deze) tijden met een tekort aan leerkrachten en vervangers. Doordat werkdruk erg subjectief is, vereist het een aanpak afgestemd op de situatie op de school. Maatwerk dus.

Groepje leerkrachten staand bij een tafel in overleg

#Stappenplan en tools aanpak werkdruk

Een succesvolle aanpak van werkdruk begint bij het helder krijgen van de oorzaak. Die oorzaak kan per school verschillen. Pas als er inzicht is in de oorzaken, kun je een passende aanpak ontwikkelen en uitvoeren. Voor een succesvolle aanpak van werkdruk kun je onderstaande vier stappen volgen

Tip: Betrek uw medewerkers daar zo vroeg mogelijk bij. Zo creëert u draagvlak en betrokkenheid. 

#Ondersteuning voor (her)startende leerkracht

Een leerkracht die voor de eerste keer (sinds lange tijd weer) voor de klas gaat staan, zou u natuurlijk graag wat extra begeleiding geven voor een goede start. Liefst door iemand met ervaring die de valkuilen en ‘tips & tricks’ kent. Is het lastig om hier ruimte voor vrij te maken? Dan is een mentor on the job echt iets voor uw organisatie. VfPf biedt deze ondersteuning kosteloos aan. Speciaal voor starters die net van de pabo komen, zij-instromers en herintreders. Lees hier meer over het inzetten van een mentor on the job van VfPf.

#Project aanpak werkdruk

Van 2015 tot 2020 doorliep een aantal scholen met aantoonbaar hoge werkdruk het intensieve project ‘Gezonde Werkdruk?! Daar word je beter van’. De in het project opgedane kennis en ervaring is inmiddels verwerkt en opgenomen in de maatwerk advisering van VfPf. Lees hier meer over het project ‘Gezonde Werkdruk?!.

#Advies nodig?

Ongeacht uw gekozen aanpak, u kunt altijd terecht bij de adviseurs van uw regioteam voor vragen en (kosteloos) advies. Vind hier de contactgegevens van uw regioteam.

Print deze pagina