Terug naar de vraagstukken

#Hoe blijf ik gezond en met plezier aan het werk?

Werken in het onderwijs is geweldig en zinvol. Het krijgt terecht veel waardering uit de maatschappij. Maar het vraagt tegelijkertijd veel van het onderwijspersoneel. Klassen worden groter, werkwijzen veranderen en mondige ouders eisen het allerbeste. Dat kan ervoor zorgen dat u als werknemer minder plezier heeft in uw werk. Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om toch gezond en met plezier aan het werk te blijven.

juf_kind_blauwe_kast

#Maak het bespreekbaar

Heeft u bijvoorbeeld al eens nagedacht over wat u zou willen veranderen in uw werkomstandigheden? Komen uw kwaliteiten tot zijn recht, hoe is de balans in uw werk-privé situatie? Praat daar gerust eens over met collega’s. Hoe denken zij erover? Ervaren zij hetzelfde?

#Zoek samen naar een oplossing

Ga met uw leidinggevende in gesprek over datgene wat uw werkplezier en gezondheid in de weg staat. Samen kunt u tot oplossingen komen. Als u niet bij uw leidinggevende terecht kunt, deel dan uw ervaring(en) met de vertrouwenspersoon. Daar is deze voor.

#Praktische tools

Ter ondersteuning bieden we een aantal praktische tools. Deze kunnen u en uw collega’s eenvoudig en kosteloos gebruiken. Tip uw leidinggevende als hij/zij deze nog niet kent.

  • Met het Werkdrukspel maakt u als team de werkdruk binnen uw school bespreekbaar.
  • De online Werkdrukscan brengt de werkdrukbeleving op school in kaart. Alle teamleden vullen de vragenlijst individueel en anoniem in.
  • Heeft u het gevoel dat uw werkomgeving onveilig of ongezond is? Raadpleeg dan de Arbocatalogus PO. Die geeft antwoord op allerlei arbo-vragen met praktische informatie en oplossingen.

#Inspiratie

Meer lezen over gezonder of anders werken en duurzame inzetbaarheid? Op de website Over duurzame inzetbaarheid staan inspirerende artikelen.

#In het kort

Links