Terug naar de vraagstukken

#Waar sta ik over 5 jaar?

Regie nemen op de eigen loopbaan is tegenwoordig heel vanzelfsprekend. En verstandig, want wie nadenkt over wat past bij zijn of haar levensfase en behoeften, blijft met meer plezier tot aan het pensioen aan het werk. Denk daarom eens na over nieuwe dingen die u zou willen doen in uw werk. Welke uitdagingen zou u aan willen gaan? Door zelf aan de slag te gaan met uw loopbaan en ontwikkeling, staat u sterker op de arbeidsmarkt.

Leerkracht voor digibord

#Blijf in beweging

De arbeidsmarkt wordt steeds dynamischer en flexibeler. Dat vraagt ook om werknemers die zichzelf blijven ontwikkelen. Hoe blijft u up-to-date? Denk bijvoorbeeld aan:

 • Laat u bijscholen, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering en nieuwe lesmethoden.
 • Lees regelmatig vakbladen en blogs over het vak, bijvoorbeeld Rentree. 
 • Bezoek relevante congressen en evenementen. Bekijk hier ons aanbod van trainingen en meetings in de agenda.
 • Wissel ideeën uit met vakgenoten.

Bespreek de mogelijkheden met uw leidinggevende. Wijs hem of haar eventueel op het onderzoek gedifferentieerd loopbaanbeleid.

#Zoek extra uitdaging

Uitdaging in je werk zorgt voor meer plezier en succes. Hoe kunt u uw werk interessanter en leuker maken?

 • Zoek voor uzelf de juiste balans tussen uitdagende en meer routinematige werkzaamheden.
 • Sleutel aan de invulling van uw huidige functie. Zodat deze beter aansluit op uw persoonlijke behoeften en interesses. Dit wordt ‘jobcrafting’ genoemd. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan u denkt. Bespreek dit eens met uw leidinggevende.
 • Maak gebruik van uw kwaliteiten en sterke kanten. Breng in kaart welke dat zijn en ga de uitdaging aan in uw werk om hier optimaal gebruik van te maken.

Handige links:

 • Jobcraften: op internet zijn  diverse handige sites te vinden die u kunnen helpen op een andere manier naar (de invulling van) uw werk te kijken. Vaak zijn dit aanbieders van workshops of trainingen, maar ook zonder deze te volgen kunnen ze u wellicht inspireren.
 • Kijk bijvoorbeeld eens op carrieretijger.nl 
 • Kwaliteiten in kaart brengen: doe een gratis test, bijvoorbeeld op 123test.nl 
 • Wat zijn de valkuilen, uitdagingen en allergieën van uw kwaliteiten? Lees er meer over op bijvoorbeeld toolshero.nlwerkxyz.nl, of daretoo.nl.

#Intern doorstromen

Mogelijk zijn er kansen om binnen uw eigen school/schoolbestuur op een andere locatie te gaan werken. Of werkzaamheden van andere functies op u nemen. Wees zelfbewust en maak uw ambities duidelijk door met uw leidinggevende te bekijken welke mogelijkheden er zijn. Doordat u de organisatie, cultuur en collega’s kent, heeft u mogelijk een groot voordeel ten opzichte van externe kandidaten voor een functie.

#Extern doorstromen

Komt u tot de conclusie dat u niet meer op uw plek zit, ga dan in gesprek met uw werkgever. Met een proactieve houding heeft u meer invloed op het vervolg van uw loopbaan. Mocht het tot een outplacementtraject komen vanuit uw werkgever, kies dan een traject dat bij u past en u helpt bij het maken van de juiste keuzes. Zelf de regie nemen geeft nieuwe energie en kansen. Het is daarbij altijd beter om vanuit een baan naar een nieuwe baan te solliciteren.

#Doe een loopbaancheck

Door een loopbaancheck krijgt u een duidelijk beeld van waar u goed in bent, wat u motiveert en hoe u zichzelf kunt ontwikkelen! Doe de test gelijk online bij Loopbaan-check.nl

#Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Kijk eens in de Onderwijsvacaturebank. Daar vindt u vacatures in het primair onderwijs. U kunt eenvoudig zoeken op regio en functie. Als u een profiel als werkzoekende aanmaakt, krijgt u melding van interessante vacatures via e-mail en kunt u ook direct solliciteren.

#In het kort

Links

 • Onderzoek: loopbaanbeleid PO moet meer naar maatwerk — 
  vfpf.nlhttps:
 • Ons aanbod interessante trainingen en meetings — 
  vfpf.nl