Terug naar de vraagstukken

#Waar sta ik over 5 jaar?

Regie nemen op de eigen loopbaan: Het is verstandig én leuk. Wie weet wat past bij zijn of haar behoeftes en de juiste keuzes maakt, blijft met meer plezier aan het werk. Door actief aan uw ontwikkeling te werken, staat u ook sterker op de arbeidsmarkt. Ga daarom aan de slag met uw loopbaan en denk na over waar u over een paar jaar wilt staan.

Deel deze pagina:

Jonge leerkracht is tassen van leerlingen aan het opruimen

#Blijf in beweging

Het onderwijs verandert voortdurend. En ook de arbeidsmarkt wordt steeds dynamischer. Dat vraagt om werknemers die zichzelf blijven ontwikkelen. Hoe blijft u up-to-date? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vakbladen en blogs over het vak lezen, zoals Rentree
  • Relevante congressen en evenementen bezoeken. Bekijk ons aanbod van trainingen en meetings in de agenda.
  • Ideeën uitwisselen met collega’s en vakgenoten, fysiek en online. Sluit u aan bij relevante groepen op LinkedIn en ga in discussie.
  • Bijscholing, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering en nieuwe lesmethoden. Bespreek de mogelijkheden met uw leidinggevende.

#Zoek extra uitdaging

Hoe kunt u uw werk interessanter en leuker maken? Uitdaging in het werk zorgt voor meer plezier. Zoek voor uzelf de juiste balans tussen uitdagende en meer routinematige werkzaamheden.

Sleutel aan de invulling van uw huidige functie. Zodat deze beter aansluit op uw persoonlijke behoeftes en interesses. Dit wordt ‘jobcrafting’ genoemd. (Meer informatie vindt u ook hier). Geïnteresseerd? Neem dan contact op met uw leidinggevende en kijk naar de mogelijkheden.

Maak gebruik van uw kwaliteiten en sterke kanten. Breng in kaart welke dat zijn en maak in uw werk hier optimaal gebruik van.

Handige links:

  • Om uw kwaliteiten in kaart te brengen kunt u een gratis test doen, bijvoorbeeld op 123test.nl 
  • Wat zijn de valkuilen, uitdagingen en allergieën van uw kwaliteiten? Lees er meer over op bijvoorbeeld toolshero.nl of daretoo.nl.
  • Door een loopbaancheck krijgt u een duidelijk beeld van waar u goed in bent, wat u motiveert en hoe u zichzelf kunt ontwikkelen! Doe de test gelijk online bij Loopbaan-check.nl

#Intern doorstromen

Mogelijk zijn er kansen om binnen uw eigen school (schoolbestuur) te veranderen? Door op een andere locatie te gaan werken. Of werkzaamheden van andere functies op u nemen. Wees zelfbewust en maak uw ambities duidelijk. Doordat u de organisatie, cultuur en collega’s kent, heeft u voor een nieuwe (andere) functie mogelijk een groot voordeel ten opzichte van externe kandidaten.

#Extern doorstromen

Komt u tot de conclusie dat u niet meer op uw plek zit, ga dan in gesprek met uw werkgever. Met een proactieve houding heeft u meer invloed op het vervolg van uw loopbaan. Mocht uw werkgever een outplacementtraject voorstellen, kies dan een traject dat bij u past en u helpt bij het maken van de juiste keuzes. Zelf de regie nemen geeft nieuwe energie en kansen.

#Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Kijk eens in de Onderwijsvacaturebank. Daar vindt u vacatures in het primair onderwijs. U kunt eenvoudig zoeken op regio en functie.
Maak een profiel als werkzoekende aan. U ontvangt dan interessante vacatures automatisch via e-mail en kunt direct solliciteren.

Print deze pagina