Terug naar de vraagstukken

#Hoe blijf ik plezier in mijn werk houden?

Werken in het onderwijs is geweldig en zinvol. Maar het vraagt ook veel van u als leraar. Klassen worden groter, werkwijzen veranderen continu, en mondige ouders eisen kleine en grote wonderen. Al dat kan ervoor zorgen dat u als werknemer minder plezier heeft in uw werk. Gelukkig kunt u hier zelf iets aan doen. Wij helpen u met onze 3 top tips een stuk op weg!

Deel deze pagina:

Leerkracht met plezier werkend achter bureau in klaslokaal

#1. Maak bespreekbaar wat anders kan

Wat zou u willen veranderen in uw werkomstandigheden? Komen uw kwaliteiten tot zijn recht? Of heeft u bijvoorbeeld behoefte om nieuwe kennis op te doen? Praat daar gerust eens met collega’s over. Hoe denken zij erover?

#2. Zoek samen naar een oplossing

Ga met uw leidinggevende in gesprek over datgene wat uw werkplezier en uw vitaliteit in de weg staat. Samen kunt u tot oplossingen komen. U kunt uw ervaring(en) ook met de vertrouwenspersoon delen.

#3. Maak gebruik van onze praktische tools

VfPf heeft een aantal praktische tools, die u en uw collega’s eenvoudig en kosteloos kunnen gebruiken. Tip ook zeker uw leidinggevende als hij/zij deze nog niet kent.

  • Met het Werkdrukspel maakt u als team de werkdruk binnen uw school bespreekbaar.
  • De Startwijzer PO is een digitale scan die helpt, de kwaliteit van de begeleiding van startende leerkrachten te verbeteren.
  • Heeft u het gevoel dat uw werkomgeving onveilig of ongezond is? Raadpleeg dan de Arbocatalogus PO. Die geeft antwoord op allerlei arbo-vragen met praktische informatie en oplossingen.

#Inspiratie

Meer lezen over gezonder of anders werken en duurzame inzetbaarheid?

Bekijk dan onze tips hier onder:

Print deze pagina