Terug naar Actueel

#Meer inzicht in verzuim met het verzuimprognosemodel

Artikel

Verzuimcijfers vertellen nog beter het verhaal als je ze kunt voorspellen. Met het verzuimprognosemodel van VfPf krijgen schoolbesturen waardevolle inzichten in toekomstige trends. Dit helpt schoolbesturen om gerichter actie te ondernemen om verzuim te verminderen. Stichting Primenius en regiocoördinator Johan Werkman vertellen hoe het verzuimprognosemodel helpt bij nog meer bewustwording en het ontwikkelen van gerichte interventies.

Deel deze pagina:

Adviseur VfPf kijkt met bestuurder en HR-adviseur naar data op scherm

#Voorspelling van verzuim

De behoefte aan grip op ziekteverzuim is groot, vertelt Johan Werkman, regiocoördinator Noord-Oost bij VfPf. “Ons team van data-specialisten ontwikkelde daarom het verzuimprognosemodel. Dat gaat nog een stap verder dan de actuele cijfers. Het voorspelt hoe verzuim zich in de toekomst ontwikkelt aan de hand van verschillende factoren. Zoals het aantal verzuimmeldingen, de verzuimduur en seizoensinvloeden. En ook de leeftijd van de medewerkers wordt meegenomen. Met een betrouwbaarheid van circa 80% procent geeft het schoolbesturen waardevolle informatie om strategische beslissingen te nemen. Dat helpt bij een nog gerichtere aanpak op verzuim.”

#Factsheet: verzuimcijfers primair onderwijs 2024

10.000 fte is niet inzetbaar door verzuim. Het ziekteverzuimpercentage in het PO blijft hoog met gemiddeld 7,2%. Ontdek meer cijfers en de belangrijkste inzichten.

Bekijk de factsheetBekijk de factsheet

#Verzuimbeleid

Bestuurder Wieneke Pathuis en HR-adviseur Frouke Bloemendal van stichting Primenius – primair onderwijs én kinderopvang in Groningen en Drenthe  – zien grote meerwaarde in de verzuimprognose. Wieneke Pathuis: “Verzuim kost geld. Als medewerkers ziek zijn, moeten we vervanging regelen en betalen we dubbele lasten. In onze strategische koers legden we daarom vast dat we verzuim willen voorkomen met een goed verzuimbeleid.”

Frouke: “We volgen verzuimcijfers via ons personeelssysteem en de arbodienst, maar een cijfer alleen zegt weinig. Je wilt juist weten welke factoren een rol spelen en waarop je invloed kunt uitoefenen. Is het verzuim bijvoorbeeld hoog onder jonge medewerkers door werkdruk? Wanneer ben je écht ziek, kun je nog iets anders bijdragen? En hoe kijken we als organisatie naar verzuim? Omdat het verzuimprognosemodel óók de factoren van verzuim meeneemt in de berekening, geeft het meer informatie. En weten we aan welke knoppen we kunnen draaien om verbetering te realiseren.”

#Bewustwording

Het model vergroot ook de bewustwording binnen de organisatie. “Het gevoel van urgentie heerst al, maar met de voorspelling over toekomstige verzuimcijfers hebben we een goede basis om in gesprek te gaan met schooldirecteuren”, zegt Wieneke. “De voorspelling geeft veel meer inzicht in waar de problemen zitten, hoe groot de problemen zijn en welke tools nodig zijn om verzuim naar beneden te brengen. Het helpt dieper in de cijfers te duiken. Bij ons bleek dat verzuim oploopt als we gelijk blijven handelen, zelfs mét de aandacht die we nu voor verzuim hebben. Dat inzicht brengt urgentie en helpt ons aan de slag te gaan met oplossingen.”

#Wisselwerking

Primenius gebruikt de verzuimprognose inmiddels in gesprekken met locatiedirecteuren. Toch is er terughoudendheid. Elk cijfer heeft een eigen verhaal. “Er is behoefte aan uitleg”, zegt Frouke. Johan: “Bij VfPf bieden we begeleiding op maat; van het maken van een verzuimvisie tot advies over effectieve maatregelen om verzuim terug te dringen. Een belangrijke volgende stap is het koppelen van de prognose aan verzuimkosten om de urgentie nog groter te maken.” Wieneke: “Onze samenwerking is daarom zo mooi; VfPf levert de cijfers, wij brengen de context. We vullen elkaar aan.”

#Verzuim verlagen binnen jouw schoolorganisatie?

Een groot deel van verzuim is beïnvloedbaar. Jouw regioteam staat voor je klaar. Geen standaard oplossingen, maar begeleiding op maat. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact opNeem contact op

#Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Verwacht elke maand in je mailbox: praktische tips, info en advies op het gebied van arbo, verzuim, duurzame inzetbaarheid, re-integratie, wetgeving en personeelsbeleid in het PO. 

Tags:Verzuim
Print deze pagina