Terug naar Actueel

#Begeleiding bij verzuimreductie: samen naar minder verzuim en meer werkplezier

Artikel

Ziekteverzuim; een uitdaging waar elke school mee te maken krijgt. Bij Stichting CPOV in Veenendaal – met 13 basisscholen en ruim 420 medewerkers – was het hoge verzuim een reden om actie te ondernemen. Samen met VfPf gingen ze aan de slag om verzuim te verminderen en werkplezier te vergroten. We spraken met HR-beleidsmedewerkers Petra Visser en André van der Blom van Stichting CPOV en VfPf-adviseurs Didi Dorssers en John Brokamp over hun aanpak.

Deel deze pagina:

een man en een vrouw die praten en bij een laptop zitten

Problemen met het vinden van vervanging, schoolsluitingen en het toenemende lerarentekort maakten tijdens de coronaperiode duidelijk dat verandering bij Stichting CPOV nodig was om verzuim terug te dringen. Tijd om de eerste stappen te zetten, aan de hand van de vraag 'Hoe kunnen we in deze uitdagende tijd een goede werkgever zijn?'. De stichting richtte vier taskforces op - waarin HR en directeuren samenwerkten aan oplossingen - om verzuim structureel op de agenda te zetten.

#Grip op verzuim

“Als grote werkgever dragen we een belangrijke verantwoordelijkheid voor onze medewerkers”, begint André. “Het ziekteverzuim was al jaren aan de hoge kant. Toen we eigenrisicodrager werden, werd de noodzaak om inzicht te krijgen in verzuim nog groter. We hadden al regelmatig contact met VfPf over verschillende thema’s. Toen het verzuimreductiebegeleidingstraject ter sprake kwam, waren we meteen enthousiast.” Petra: “Het was tijd om de diepte in te gaan en écht stappen te zetten.”

#Factsheet: verzuimcijfers primair onderwijs 2024

10.000 fte is niet inzetbaar door verzuim. Het ziekteverzuimpercentage in het PO blijft hoog met gemiddeld 7,2%. Ontdek meer cijfers en de belangrijkste inzichten.

Bekijk de factsheetBekijk de factsheet

#Van losse aanpak naar duidelijke werkwijze

Met die insteek doken adviseurs John en Didi van VfPf in de cijfers, spraken ze met directeuren van de stichting en brachten ze patronen in kaart. Al snel werd duidelijk: er was behoefte aan eenduidig beleid met heldere richtlijnen en een uniforme werkwijze binnen de hele stichting.

Petra licht toe: “Ons beleid was verouderd en met de komst van nieuwe directeuren groeide de wens voor een visie op verzuim die organisatiebreed gedragen wordt. Neem bijvoorbeeld ziekmeldingen: bij de ene directeur moest je bellen, bij de andere was een appje genoeg. Daarin was eenheid in regels en rollen nodig. Daarnaast was het belangrijk om de samenwerking tussen HR, directeuren en de bedrijfsarts beter te structureren, zodat overlegmomenten waardevol en effectief zijn. Met een uniform beleid willen we de verbinding versterken en zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit.”

Lees meer over de mogelijkheden om ziekteverzuim duurzaam terug te dringen en wat dat oplevert.

#Meer aandacht voor nazorg en preventie

André en Petra gingen aan de slag met het nieuwe verzuimbeleid volgens een basisopzet van VfPf. In het verzuimbeleid staan de regels voor ziekmeldingen en wetgeving rondom verzuim. Daarnaast is er nu bijvoorbeeld ook aandacht voor de begeleiding van medewerkers die langer ziek zijn geweest.

Petra: “We begrijpen nu beter dat iemand na ziekte niet zomaar meteen weer volledig kan werken. Voor medewerkers die langer ziek zijn geweest, maakten we een checklist. Dit helpt ons om hen goed te begeleiden bij hun terugkeer. Het grootste voordeel is dat we nu meer letten op wat medewerkers nodig hebben om weer goed aan de slag te gaan.” Stichting CPOV kijkt nu ook naar andere gezondheidsrisico’s op de werkvloer, vertelt ze. “Een voorbeeld hiervan is de vijfde ziekte, een onderwerp waar we eerder niet bij stilstonden. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan het wél gevaarlijk zijn, vooral voor zwangere medewerkers vanwege het risico op vroeggeboorte.”

2 mannen en 2 vrouwen met elkaar in gesprek
Didi en John (VfPf) in gesprek met Petra en André (CPOV)

#Blik op de toekomst

Het verzuimreductiebegeleidingstraject is geen eenmalige oplossing, maar een doorlopend proces. Petra: “We leerden dat we niet alleen naar verzuim moeten kijken, maar ook naar werkplezier en goede arbeidsomstandigheden. We kunnen misschien niet alles beïnvloeden, maar we kunnen wél stappen zetten om de werkomgeving te verbeteren.”

Daarom besteden ze nu meer aandacht aan preventie. “We stimuleren werkplezier door activiteiten zoals een volleybaltoernooi of pubquiz”, zegt André. “Dat lijkt misschien simpel, maar het helpt om de band in het team sterker te maken en kan verzuim verminderen. Daarnaast blijven we investeren in manieren om verzuim te voorkomen. We kijken ook hoe we teams beter kunnen indelen, om werkdruk te verminderen.”

#Samenwerken aan een blijvende aanpak

André en Petra zijn tevreden over de samenwerking met VfPf. Andre: “Didi en John voelen als collega’s. Ze denken actief met ons mee en hebben een schat aan kennis: ze weten precies waar ze het over hebben én begrijpen waar wij als organisatie staan.” VfPf blijft betrokken bij de stichting. John: “We hebben regelmatig contact over hoe het gaat en maken plannen voor volgende stappen. Uiteindelijk is het doel dat dit beleid wordt toegepast in de hele organisatie.”

#Meer bewustwording en begrip

Het traject is nog niet afgerond, maar er is nu al meer bewustwording rondom ziekteverzuim, concluderen Petra en André. André: “Directeuren begrijpen beter wat hun rol is in het verzuimproces. Ze nemen sneller contact met ons op en overleggen vaker met HR en de bedrijfsarts. Hierdoor kunnen we samen beter situaties bespreken en oplossingen vinden.” 

Daarnaast is er meer begrip ontstaan tussen directeuren onderling. Petra: “Elke school is anders. Sommige scholen hebben veel personeel, andere scholen zijn bij uitval extra kwetsbaar. Door dit traject begrijpen directeuren elkaars uitdagingen beter.”

#Verzuim verlagen binnen jouw schoolorganisatie?

Een groot deel van verzuim is beïnvloedbaar. Jouw regioteam staat voor je klaar. Geen standaard oplossingen, maar begeleiding op maat. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op Neem contact op

#Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Verwacht elke maand in je mailbox: praktische tips, info en advies op het gebied van arbo, verzuim, duurzame inzetbaarheid, re-integratie, wetgeving en personeelsbeleid in het PO. 

Tags:Verzuim
Print deze pagina