#De regeling professionalisering en duurzame inzetbaarheid voor het PO

Leerkrachten en medewerkers in het primair onderwijs ontvangen een individueel budget voor professionalisering en duurzame inzetbaarheid (PDI). Sinds eind 2024 is de regeling in de cao PO aangepast. Hoe werkt het? Hoe kunnen medewerkers ervan profiteren? En wat moet je als werkgever doen? Lees hier alles over en download onze inspiratiefolder.

Deel deze pagina:

Lila afbeelding met de tekst: Professionalisering & duurzame inzetbaarheid: PDI-budget, hoe werkt de regeling? Download onze folder

#De PDI-regeling in het kort

Belangrijk is dat onderwijsprofessionals zich blijven ontwikkelen en duurzaam inzetbaar zijn, want dat zorgt voor toekomstbestendig en kwalitatief hoogstaand onderwijs. Daarom is de regeling professionalisering en duurzame inzetbaarheid (PDI) in de CAO opgenomen. Deze regeling biedt middelen om vakbekwaamheid te vergroten, gezondheid en werkplezier te bevorderen en inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te waarborgen. 

#BAPO regeling basisonderwijs en de regeling duurzame inzetbaarheid

BAPO staat voor Bevordering ArbeidsParticipatie Ouderen. De BAPO-regeling was een verlofregeling voor collega’s van 52 jaar en ouder. Op 1 oktober 2014 is de BAPO-regeling afgeschaft. Iedereen die op 30 september 2014 van de BAPO-regeling gebruikmaakte mocht het verlof dat ze toen hadden houden. Dat staat in de overgangsregelingen. Eind 2024 ging het PDI budget in, wat de oude regeling in de cao voor invulling van duurzame inzetbaarheid in het onderwijs vervangt.

#De regeling samengevat: budget & uren

Alle medewerkers in het primair onderwijs ontvangen een individueel professionalisering en duurzame inzetbaarheid (PDI)budget van:

  • €525 per jaar;
  • en 123 PDI-uren.

Daarnaast zijn er aanvullende regelingen beschikbaar voor:

#Berekening PDI-budget naar rato 

De hiervoor genoemde uren en bedragen zijn gebaseerd op een fulltime dienstverband en worden naar rato toegepast.

#Hoe vult de medewerker het budget in?

De PDI-uren en het PDI-budget mogen alleen gebruikt worden voor activiteiten die bijdragen aan de groei en ontwikkeling van de onderwijsprofessional.

#Betedingsdoelen van het PDI-budget 

Activiteiten die bijdragen aan:

  • het bijhouden van vakbekwaamheid en professionele ontwikkeling;
  • het langdurig goed, gezond en met plezier kunnen blijven werken;
  • en het breed inzetbaar en aantrekkelijk blijven voor de arbeidsmarkt.

Werkgever en werknemer overleggen samen wanneer de uren worden ingezet. Deze uren mogen niet als verlof worden gebruikt, behalve door oudere medewerkers die de PDI-uren wel voor verlof mogen opnemen.

#Flexibele inzet van uren en budget 

Medewerkers kunnen de uren en het budget flexibel inzetten. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld het ene jaar het budget en alle uren inzetten voor professionalisering, het jaar daarna deels voor professionalisering en deels voor activiteiten in het kader van duurzame inzetbaarheid, en een volgend jaar volledig voor duurzame inzetbaarheid.

#Budget professionalisering en duurzame inzetbaarheid uitbetalen

Werknemers in het onderwijs worden gestimuleerd het individuele PDI-budget (geld en uren) te benutten. PDI-budget in uren dat niet is benut, wordt bij uitdiensttreding alleen uitbetaald als het gespaard budget op grond van lid 7 betreft en uitdiensttreding plaatsvindt op initiatief van werkgever.

#Het gesprek voeren over professionalisering en duurzame inzetbaarheid

Binnen de gesprekkencyclus moet er ruimte gemaakt worden om afspraken te maken en te reflecteren op de ondernomen activiteiten in het kader van professionalisering en duurzame inzetbaarheid (PDI). Onze ervaring is dat alles valt of staat met de dialoog tussen werkgever en medewerker en dat duurzame inzetbaarheid en professionalisering een gedeelde verantwoordelijkheid is. 

#Tips voor het goede gesprek met medewerkers 

  • Maak professionalisering en duurzame inzetbaarheid ook in jouw team bespreekbaar!
  • Maak gebruik van de dialoogkaart om het gesprek over professionalisering duurzame inzetbaarheid aan te gaan.
  • Het opstellen van een inzetbaarheidsplan helpt medewerkers om na te denken over hun eigen professionalisering en inzetbaarheid en om doelen concreet te maken.
  • Werken aan je inzetbaarheid, hoe doe je dat eigenlijk? Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een hulpmiddel met 18 tips om te werken aan duurzame inzetbaarheid.
  • Wist je dat het Huis van Werkvermogen een mooi model is om professionalisering en inzetbaarheid bespreekbaar te maken?

#Download de inspiratiefolder over de PDI-regeling

Download voor meer informatie onze inspiratiefolder over de regeling professionalisering en duurzame inzetbaarheid. Met een overzicht van het PDI-budget en alle regels en uitzonderingen én veelgestelde vragen.

Download inspiratiefolderDownload inspiratiefolder

#Sparren of ondersteuning nodig?

Onze adviseurs denken graag mee om invulling te geven aan een aanpak op het gebied van duurzame inzetbaarheid binnen jouw schoolorganisatie. Neem gerust contact op met je regioteam.

Disclaimer: Er kunnen geen rechten aan de informatie in deze folder worden ontleend. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Verwijs voor de exacte informatie altijd naar de cao PO.

Print deze pagina