Deel deze pagina:
#VfPf focust op: Praktisch aan de slag met duurzame inzetbaarheid
Als je het de leerkrachten zelf vraagt hebben zij het mooiste vak dat er bestaat. Toch staat het onderwijs voor grote uitdagingen als het aankomt op het inzetbaar houden van medewerkers. Het rijtje is welbekend: hoge werkdruk, lerarentekort, hoog ziekteverzuim, digitalisering, verandering van de inhoud van het vak, het geven van afstandsonderwijs als gevolg van de coronacrisis en de hierdoor ontstane achterstanden. Hoogste tijd dus om te focussen op duurzame inzetbaarheid en werkplezier door er praktisch mee aan de slag te gaan!
#Laat u inspireren op 7, 8 en 9 juni
Duurzame inzetbaarheid is een breed onderwerp dat veel omvat. Uit onze spreekuren blijkt dat veel schoolleiders en HR-adviseurs niet alleen op zoek zijn naar een werkwijze om het thema gestructureerd op te pakken. De vraag is ook hoe je de vertaalslag maakt naar concrete stappen en met name ook een praktische invulling. Een logische vraag want dat maakt het mogelijk om als organisatie in kleine stappen concreet bezig te zijn met duurzame inzetbaarheid. Want daarmee hoef je niet te wachten tot er een hele analyse en plan van aanpak is gemaakt. En alleen met gezonde, gemotiveerde en professionele leerkrachten lukt het om goed onderwijs te bieden.
Daarom gaan we tijdens een aantal focusdagen praktisch aan de slag met duurzame inzetbaarheid. Op 7, 8 en 9 juni houden we speciale inspiratiesessies voor schoolleiders, HR-adviseurs en bestuurders in het PO. Diverse experts presenteren handige tools en nuttige informatie die u direct kunt toepassen in de praktijk.
#Meldt u aan voor de inspiratiesessies
Dinsdag 7 juni - Leidinggeven aan duurzame inzetbaarheid
Als schoolleider bent u de spil van uw organisatie en de aanjager om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid. Effectief werken aan het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van uw team begint bij uzelf. In deze ochtendsessie nemen Désirée van Turnhout (RADI®) en Pieter van de Winckel (RCDI ®), beiden adviseur Arbeid en Vitaliteit VfPf, u mee in uw positie en uw rol als leidinggevende bij het leidinggeven aan duurzame inzetbaarheid. U krijgt informatie en praktische tips die u direct in de praktijk kunt brengen. Daarnaast onderzoeken zij met u de verschillende leiderschapsrollen en hoe je deze effectief in kunt zetten.
Inspiratiesessie - Leidinggeven aan duurzame inzetbaarheid
- Van 10.00 tot 11.00 uur
- Experts: Désirée van Turnhout (RADI®) en Pieter van de Winckel (RCDI ®), adviseurs Arbeid en Vitaliteit VfPf
- Deelnemen? Klik hier.
Dinsdag 7 juni - In dialoog over duurzame inzetbaarheid
Een leven lang vitaal en met plezier aan het werk, dat is waar duurzame inzetbaarheid over gaat. Met medewerkers praten over hun duurzame inzetbaarheid is de belangrijkste factor voor het realiseren ervan. Dat lijkt simpel maar een goed gesprek blijkt in de praktijk nog niet zo gemakkelijk te zijn. In de middagsessie nemen twee adviseurs van het VfPf u mee in de dialoog over duurzame inzetbaarheid. Wat bespreek je en hoe stimuleer je eigen regie. Ook wordt er antwoord gegeven op de praktische vraag: Hoe zet je de uren uit de regeling voor duurzame inzetbaarheid in volgens de cao-afspraken?
Inspiratiesessie - In dialoog over duurzame inzetbaarheid
- Van 13.30 tot 14.30 uur
- Experts: Désirée van Turnhout en Judy van den Berg (RADI® adviseurs Arbeid en Vitaliteit VfPf)
- Deelnemen? Klik hier.
Woensdag 8 juni - Begeleiding van startende leerkrachten verbeteren
Stel, er begint een nieuwe leerkracht bij u op school die voor de eerste keer (sinds lange tijd weer) voor de klas gaat staan. Dat kan voor die leerkracht de nodige uitdagingen met zich meebrengen. De juiste begeleiding kan het verschil maken met het duurzaam inzetbaar houden van startende leerkrachten. Wilt u meer inzicht krijgen in de kwaliteit van de begeleiding die starters binnen uw schoolorganisatie geboden wordt en wilt u weten waar u die begeleiding nog kunt verbeteren? Dit kan met de Startwijzer.
In deze ochtendsessie vertelt Piety Runhaar, universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep Education & Learning Sciences van Wageningen University & research (WUR), over de achtergrond en werking van de startwijzer. De startwijzer is een online scan waarmee de kwaliteit van de begeleiding van starters en de inbedding daarvan in het bredere HRM beleid in beeld gebracht wordt.
Inspiratiesessie - Begeleiding van startende leerkrachten verbeteren
- Van 10.00 – 11.00 uur
- Expert: Piety Runhaar, universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep Education & Learning Sciences van Wageningen University & research (WUR)
- Deelnemen? Klik hier.
Meer informatie over de Startwijzer PO vindt u op poraad.nl of kijk op startwijzerpo.nl.
Woensdag 8 juni - Praktisch aan de slag met het Huis van Werkvermogen
Een onderdeel van duurzame inzetbaarheid is werkvermogen. Dit is de mate waarin mensen in staat zijn hun werk uit te voeren: op fysiek, psychisch én sociaal vlak. Een duurzaam inzetbare werknemer heeft een goed werkvermogen. Hoe breng je dit in kaart en hoe maak je het bespreekbaar?
Het Huis van Werkvermogen geeft een goede kapstok voor leidinggevende en medewerker om het gesprek aan te gaan over (duurzame) inzetbaarheid en om dit samen in kaart te brengen. Het is een model dat ontwikkeld is door de Finse Professor Juhani Ilmarinen. Het maakt voor een medewerker inzichtelijk waar het vermogen om te kunnen werken uit bestaat.
In de middagsessie wordt door twee adviseurs van het VfPf ingegaan op hoe Het huis van Werkvermogen praktisch kan worden ingezet om invulling te geven aan duurzame inzetbaarheid.
Inspiratiesessie - Praktisch aan de slag met het Huis van Werkvermogen
- Van 13.30 – 14.30
- Experts: Simone Guikema en Corine de Jong (RADI® adviseurs Arbeid en Vitaliteit VfPf)
- Deelnemen? Klik hier.
Donderdag 9 juni - Ontspannen oudergesprekken voeren?
Welke tools biedt u als leidinggevende uw team om op een positieve en ontspannen manier oudergesprekken te voeren? Elke leerkracht in het basisonderwijs heeft ermee te maken, gesprekken met ouders. Ouders die onverwachts langskomen of ouders waarmee een afspraak is gemaakt voor een ‘oudergesprek’. Deze gesprekken verlopen lang niet altijd volgens het boekje. In de realiteit zijn er veel uitdagingen: oudergesprekken die niet lopen, grensoverschrijdend gedrag, ouders met een eigen agenda. Dit kan leiden tot spanning en uiteindelijk tot verlies van plezier in het werk.
Tijdens deze ochtendsessie krijgt u, in een interactieve online workshop van Jannie de Jong, agressie-expert en eigenaar van agressietraining.nl, tips en inzicht in hoe u uw leerkrachten kunt ondersteunen bij het positief en ontspannen voeren van oudergesprekken. U gaat in de workshop zelf ervaren wat spanning met u doet en hoe u hiermee om kunt gaan. Vervolgens gaat u met Jannie aan de slag met vier aandachtspunten (bepaalde technieken) waarmee u, en uw leerkrachten, het welbekende elastiekje flexibel en rekbaar kunnen houden!
Workshop: Ontspannen oudergesprekken voeren?
- Van 10.00 – 11.00 uur
- Expert: Jannie de Jong, agressie-expert en eigenaar van agressietraining.nl
- Deelnemen? Klik hier.
Donderdag 9 juni - Duurzame inzetbaarheid van medewerkers: meten is weten
Leerkrachten die fit, gezond, gemotiveerd en met plezier voor de klas staan. Die nu inzetbaar zijn maar ook in de toekomst; hoe pak je dat aan? Een goed vertrekpunt is weten hoe het ervoor staat met de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers door dit te meten. Dit kan met de Duurzame Inzetbaarheidsindex (DIX).
De uitkomsten van de DIX kunnen worden gekoppeld aan de KOBA-DI tool (Kosten Baten-tool Duurzame Inzetbaarheid). Deze tool is ontwikkeld door het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid en TNO. De KOBADI-tool maakt inzichtelijk wat duurzame inzetbaarheid aan productiviteit kan opleveren en welke mogelijkheden een schoolorganisatie heeft om gerichte investeringen te doen om duurzame inzetbaarheid te verbeteren. Gerichte investeringen in duurzame inzetbaarheid zorgen ervoor dat meer mensen nu en in toekomst gezonder, productiever en gemotiveerder aan het werk zijn. Zo kunt u de juiste prioriteiten stellen en doelgericht aan de slag. Tijdens deze inspiratiesessie nemen twee adviseurs van het VfPf u mee in het gebruik van de DIX en KOBA-DI tool.
Inspiratiesessie - Duurzame inzetbaarheid van medewerkers: meten is weten
- Van 13.30 – 14.30
- Experts: John Brokamp en Frank Bruijenberg (RADI® adviseurs Arbeid en Vitaliteit VfPf)
- Deelnemen? Klik hier.
Inspirerende verhalen om te lezen
Lees en leer van de ervaringen van anderen:
- Duurzame inzetbaarheid op school: drie voorbeelden uit de praktijk
- Ervaringsverhaal Eigen regie op vitaliteit
- “Als mensen ben je gelijk, maar als professionals verschillend”
- Swalm & Roer stapt af van traditionele gesprekscyclus
- Groeimindset helpt bij duurzame inzetbaarheid
- Sectoranalyse primair onderwijs biedt aanknopingspunten voor beleid over duurzame inzetbaarheid
- Een leven lang gezond en met plezier aan het werk
Of bekijk ons nieuwe online magazine! Vol inspirerende verhalen en praktische tips.
#Duurzame inzetbaarheid van A tot Z
Afgelopen november vond onze eerste week van de duurzame inzetbaarheid plaats: Duurzame inzetbaarheid van A tot Z. Tijdens deze (digitale) week van de duurzame inzetbaarheid vertelden wij alles over dit thema, namen wij deelnemers mee op reis naar een leven lang vitaal en met plezier werken in het primair onderwijs. Kijk hier voor een uitgebreide terugblik.
Heeft u vragen over dit thema of wilt u aan de slag met de duurzame inzetbaarheid van uzelf en uw medewerkers? Onze adviseurs denken graag mee. U vindt uw regioteam hier. Of neem een kijkje in onze agenda voor alle (online) bijeenkomsten rondom dit thema, inschrijven is gratis.