Deel deze pagina:
#Welke kosten kan ik vergoed krijgen?
Het Vervangingsfonds en Participatiefonds vergoeden verschillende kosten uit de premie die u maandelijks afdraagt.
Vervangingskosten
Vervangingskosten kunt u vergoed krijgen wanneer uw bestuur premie betaalt voor volledige bekostiging via het Vervangingsfonds of eigenrisicodrager is met een financiële variant.
Via de tool Quick View checkt u snel en eenvoudig of uw vervangingskosten declarabel zijn. De declaratie dient u vervolgens, uiterlijk binnen 3 maanden en 5 werkdagen na afloop van de maand waar de declaratie betrekking op heeft, in via Mijn Vf. Wellicht regelt het administratiekantoor dit voor u. De (eind)verantwoordelijkheid voor het indienen van tijdige en rechtmatige declaraties ligt echter bij het schoolbestuur.
De vergoeding wordt berekend op basis van normklassen. Per normklasse wordt een normbedrag per uur berekend waarbij rekening is gehouden met werkgeverslasten. Lees meer over de normklassen en normvergoedingen.
De voorwaarden waar uw declaratie aan moet voldoen leest u in het Reglement Vf.
Heeft u vragen?
Neem dan contact op met onze helpdesk via 088 - 605 51 55 of [email protected]. De helpdesk is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.
Werkloosheidskosten
Beëindigt u het (tijdelijke) dienstverband van een werknemer? Dan betaalt u als laatste werkgever standaard 50% eigen bijdrage aan de werkloosheidskosten. Het Participatiefonds betaalt de andere 50% uit het collectieve fonds. In specifieke gevallen kunt een een verzoek indienen voor het verlagen van de eigen bijdrage naar 10%. Alle informatie over werkloosheidsuitkeringen, uw eigen bijdrage en de nota's, vindt u in het portaal Mijn Pf. Zodra er een nieuwe uitkering of andere informatie klaarstaat in Mijn Pf, wordt daarover een geautomtiseerde notificatie gestuurd naar het algemene e-mailadres van het schoolbestuur.
Indienen verlagingsverzoek en inzicht in kosten via Mijn Pf
Het verlagingsverzoek moet uiterlijk binnen 4 weken na de verzending van de notificatiemail via Mijn Pf ingediend zijn. U kunt ook aangeven dat u geen verlagingsverzoek indient. U ontvangt binnen 4 weken een beslissing van het fonds over de hoogte van uw eigen bijdrage.
De voorwaarden waar een verlagingsverzoek aan moet voldoen leest u in het Reglement Pf.
Heeft u vragen?
Neem dan contact op met onze helpdesk via 088 - 605 51 55 of [email protected]. De helpdesk is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.
Kosten bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid
Iemand die gedeeltelijk arbeidsongeschikt (WGA 35-80%) is en minder dan 50% verdient van wat hij volgens UWV zou kunnen verdienen, gaat er na verloop van tijd vaak enorm in inkomen op achteruit. Om te voorkomen dat gedeeltelijk arbeidsongeschikten in zo’n situatie terecht komen is er de Subsidie Sluitende Aanpak. Het Participatiefonds voert de regeling uit.
De Subsidie Sluitende Aanpak vergoedt:
- De kosten van een pre-advies voor werknemers die 12 maanden ziek zijn, die volgens de bedrijfsarts over restverdiencapaciteit beschikken en van wie een spoedig en duurzaam herstel niet zeker is.
- De kosten van een aanvullende intensieve trajectbegeleiding, gericht op het vinden van een werkkring elders.
- Loonkosten van een gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerker die een dienstverband aangeboden krijgt voor tenminste 12 maanden en voor tenminste 50% van zijn restverdiencapaciteit.
Meer informatie
- Klik hier om meer te lezen over de Subsidie Sluitende Aanpak.
- Download hier de brochure Subsidie Sluitende Aanpak pre-advies.
Vragen
Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Casemanagement Re-integratie van het Participatiefonds via 088 - 837 30 30 (keuze 2)nof [email protected]. Casemanagement is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.
Kosten van coaching on the job van schoolleiders
De Subsidie Lerend Werken is gericht op de professionele ontwikkeling van schoolleiders (directeuren en adjuncten) op het gebied van de verzuimaanpak op school. De subsidie vergoedt 80% van de kosten van een individueel coaching on the job-traject, met een maximum van € 2.500 per schoolleider.
Een extra bijkomstigheid is dat de schoolleider het coachingstraject kan gebruiken voor de herregistratie in het Schoolleidersregister PO.
De Subsidie Lerend Werken moet, vóór de start van het coachingstraject, aangevraagd worden door de werkgever via Mijn Vf. De werkgever ontvangt vervolgens binnen vier weken het besluit over de verlening en hoogte van de subsidie.
Lees hier meer over de Subsidie Lerend Werken: waarvoor de subsidie bedoeld is, voorwaarden, manier van aanvragen, criteria en stappenplan voor de subsidieaanvraag, criteria waaraan de coach moet voldoen en de niet-subsidiabele activiteiten en kosten.
Heeft u vragen?
Neem dan contact op met onze helpdesk via 088 - 605 51 55 of [email protected]. De helpdesk is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.
Vergoeding bij combinatie >35% arbeidsongeschikt én werkloos
In het verleden kwam de situatie dat een werknemer meer dan 35% arbeidsongeschikt was en ook een WW-uitkering ontving, weinig voor. Omdat de procedure bovendien voor nogal wat verwarring zorgde, werd de vergoedingsregel uit het Reglement Pf verwijderd.
Anno 2021 blijkt in de praktijk de combinatie >35% arbeidsongeschikt én WW-uitkering steeds vaker voor te komen. Het Participatiefonds biedt schoolbesturen nu de mogelijkheid hier toch een vergoeding voor aan te vragen, ondanks dat de vergoedingsregel niet meer in het reglement staat:
Artikel 4:7 reglement Pf is in de volgende situaties onder toezending van de volgende stukken van toepassing
1. bij arbeidsongeschiktheid 35-80%:
- Afschrift van het ontslagbesluit met de reden van ontslag die aan de werknemer is meegedeeld
- Afschrift van de WIA-beschikking
- Door beide partijen ondertekende modelverklaring “gesprekkencyclus ziekte en arbeidsongeschiktheid”
- Verklaring van een arbeidsdeskundige waaruit blijkt dat de arbeidsongeschikte werknemer niet meer kan worden geplaatst in eigen werk of ander werk binnen de organisatie van de werkgever
- Door beide partijen ondertekende modelverklaring “ondersteuning extern”.
2. bij arbeidsongeschiktheid 80-100%:
- Afschrift van het ontslagbesluit met de reden van ontslag die aan de werknemer is meegedeeld
- Afschrift van de WIA-beschikking
- Door beide partijen ondertekende modelverklaring “gesprekkencyclus ziekte en arbeidsongeschiktheid”
- Verklaring van een arbeidsdeskundige waaruit blijkt dat de arbeidsongeschikte werknemer niet meer kan worden geplaatst in eigen werk of ander werk binnen de organisatie van de werkgever.
N.B.: minder dan 35% arbeidsongeschikt
In het reglement is wel voorzien in de situatie van een werknemer die minder dan 35% arbeidsongeschikt. In dat geval zijn artikel 4:5 en 4:11 uit het reglement, met vermelding van de voorwaarden, van toepassing.
#In het kort
Links
Downloads
- Quick View Vervangingsmogelijkheden (PDF, 1.4MB)
- Rekenhulp personele bekostiging 2019-2020 (XLSM, 1.1MB)
- Rekenhulp personele bekostiging 2020-2021 (XLSM, 1.4MB)
- Subsidie Sluitende Aanpak - Brochure pre-advies (PDF, 0.1MB)
- Subsidie Lerend Werken - Algemene folder (PDF, 0.3MB)
- Subsidie Lerend Werken - Voorwaarden (PDF, 0.2MB)