Terug naar de vraagstukken

#Arbo: hoe zorg ik voor goede arbeidsomstandigheden?

Een veilige en gezonde werkomgeving is niet alleen prettig, maar ook verplicht volgens de Arbowet. Lees hoe u zorgt voor optimale werkomstandigheden in het primair onderwijs. Ontdek tools, voorbeelden, trainingen en praktische tips om aan de slag te gaan met arbo.

Deel deze pagina:

Preventiemedewerkers in gele hesjes inspecteren het speeltoestel op het schoolplein

#Goed arbobeleid: cyclisch proces

Het opstellen en naleven van een goed arbobeleid is een cyclisch proces waarin de werkgever via plan, do, check en act (PDCA-cyclus) het eigen beleid opstelt, evalueert en blijft verbeteren. Hierbij wordt ook het preventieadvies van de bedrijfsarts meegenomen. De betrokkenen zijn verplicht hiervoor nauw met elkaar samen te werken.

#Waaruit bestaat een arbobeleid in het PO?

Het arbobeleid bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen en instrumenten:

#Handige tools voor arbozaken op school

#Arbocatalogus PO: oplossingen voor veilig en gezond werken

Ontdek de Arbocatalogus PO voor begrijpelijke en praktische oplossingen voor veilig en gezond werken in het primair onderwijs. Ontwikkeld door werkgevers- en werknemersorganisaties en mensen uit de praktijk. Arbocatalogus PO maakt deel uit van de cao PO en wordt jaarlijks getoetst door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Als u werkt met de oplossingen van Arbocatalogus PO voldoet u in principe aan de Arbowetgeving. 

#Arbomeester: praktisch RI&E instrument voor preventiemedewerkers

De Arbomeester is het branche erkende RI&E instrument voor het primair onderwijs dat preventiemedewerkers helpt bij het stapsgewijs inventariseren van arbeidsrisico's op school en het maken van een Plan van Aanpak met maatregelen.

#Trainingen voor preventiemedewerkers

VfPf verzorgt online inspiratiesessies en workshops en in-company trainingen op het gebied van arbo:

  • Aan de slag als preventiemedewerker
  • De Arbomeester: hoe werkt dat?
  • Uitvoering plan van aanpak RI&E

U kunt gratis online deelnemen aan deze trainingen of VfPf kan deze op locatie voor uw organisatie verzorgen. Schrijf u nu in voor onze onze online trainingen voor preventiemedewerkers. 

#Zelf aan de slag : voorbeeld plannen

#Advies nodig?

Voor vragen over RI&E, de Arbocatalogus PO, arbowetgeving, binnenklimaat en BHV kunt u terecht bij het Arbo Adviescentrum PO. Graag meer ondersteuning, bijvoorbeeld bij het opstellen van een arbobeleidsplan en het organiseren van een goed arbobeleid binnen uw organisatie? Neem dan contact op met uw regioteam.

Contact met Arbo Adviescentrum POContact met Arbo Adviescentrum PO

#Inspirerende praktijkverhalen: good practices

Benieuwd hoe andere schoolorganisatie arbozaken aanpakken? Laat u inspireren door het verhaal van Stichting OPOZ, een groot bestuur waar preventiemedewerkers hun krachten bundelen voor de uitvoering van de RI&E en het schoolveiligheidsplan.

Print deze pagina